Josipović zaobišao Vladu i Leku upozorio na stanje u državi

Vijesti 14. lis 201407:51 > 08:27
CROPIX / Bruno Konjevic

Predsjednik države Ivo Josipović uputio je službeno pismo Josipu Leki, čelniku Hrvatskog sabora, u kojem je upozorio na sve težu političku i društvenu situaciju u zemlji.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako je predsjednik Republike na ovakav način želio izraziti duboku zabrinutost općim prilikama u Hrvatskoj. U prvom redu, političkim, ali i gospodarskim i socijalnim.

PROČITAJTE JOŠ

Sadržaj pisma za sada se drži u diskreciji, međutim, uskoro bi trebalo puno toga biti poznato jer Josipović namjerava sazvati konferenciju za novinare, i razjasniti ovaj, prilično neočekivani postupak. Šef države u dosadašnjem dijelu mandata nije imao običaj pismeno komunicirati s predstavnicima Sabora ili Vlade, i zato je njegov postupak izazvao veliko iznenađenje u političkim krugovima. Tim više jer i Josipović dolazi iz redova Kukuriku koalicije, koja ne samo da ga podržava nego će najvećim dijelom financirati njegovu predsjedničku kampanju. Zato se vjerojatno može isključiti mogućnost otvaranja sukoba između Predsjedničkog ureda i koalicijske većine.

Osim toga, Lekin politički utjecaj izuzetno je ograničen. Jedini pravi vođa vladajuće koalicije je Zoran Milanović, i bilo bi za očekivati da se s Pantovčaka obrate na premijerovu adresu. Po svemu sudeći, to se nije desilo.

Osim predsjednikove konferencije za novinare, očekuje se i reakcija iz Vlade.

Cijeli članak pročitajte ovdje.