U Hrvatskoj složni: Šešelju je mjesto u Haagu!

Vijesti 30. ožu 201520:05 > 20:11
Tanjug/Nemanja Jovanović

Reakcije na zahtjev za povratak ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Haag bilo je, dakako, i u Hrvatskoj.

Reakcije na zahtjev za povratak ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Haag bilo je, dakako, i u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog vijeća:  “Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zaločinac i mjesto mu je u Haagu”.

Bivši hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić, ne sumnja da je Šešelj prekršio uvjete za puštanje na slobodu: “Pa što je mislio? Da će držati političke govore?”

Dražimir Jukić, predsjednik Zbora veteranskih udruga gardijskih postrojbi, izrazio je nadu u neodržavanje izvanredne sjednica Sabora povodom slučaja Vojislava Šešelja, kao što je bilo kad je došao iz Haaga: “A za hrvatske branitelje nema ni mjesta ni vremena”, istaknuo je Jukić popraćen pljeskom prisutnih branitelja u Savskoj 66.

Šešeljev povratak u Haag prokomentirao je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko: “Mogu izraziti doista iskreno zadovoljstvo zbog te odluke. Taj čovjek je nakon dugogodišnjeg suđenja još uvijek, dakle, u fazi čekanja presude. Vratio se na slobodu i dalje širio mržnju i ideje koje su ’90-ih širili. Zbog njihove agresije došlo je zapravo do rata”.

Podsjetimo, Tužiteljstvo je 1. prosinca 2014. u žalbi na odluku Raspravnog vijeća navelo da su Šešeljeve izjave dovoljan razlog da ga se vrati u Haag jer tim izjavama krši uvjete pod kojima je 6. studenog 2014. pušten na privremenu slobodu. No, Raspravno je vijeće 13. siječnja odbilo taj argument Tužiteljstva.

Žalbeno vijeće, međutim, danas tvrdi da je Raspravno vijeće pogriješilo, što ne znači automatski da se Šešelj vraća u Haag, ali znači da se suci koji su Šešelja pustili na privremenu slobodu moraju što prije sastati i odlučiti da ga vrate u pritvor.