"Srbiju očekuje negativan scenarij ako ne izruči Šešelja"

Vijesti 30. ožu 201522:00 > 22:19
N1

Eurozastupnik Andrej Plenković koji je inicirao rezoluciju Europskog parlamenta koja snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja komentirao je nalog Žalbenog vijeća Haškog suda da se Šešelja vrati u pritvor u Den Haagu.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je bijesan. Kaže da je ovdje riječ o pokušaju destabilizacije Srbije, a njegov ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ističe da ih nitko nije pitao ni kad su ga puštali ni sad kad ga traže natrag. Koji je vaš komentar?

“Ja sam zadovoljan odlukom Vijeća koje je ispravilo pogrešnu odluku Raspravnog vijeća. Vidjet ćemo kada će biti iduće ročište, ja se nadam da će biti vrlo brzo. U političkom smislu mislim da je rezolucija koju smo donijeli dobro naglasila sve elemente”.

Je li riječ o pokušaju destabilizacije Srbije i osveti zbog Vučićevog govora, kako on tvrdi, povodom godišnjice bombardiranja Srbije?

“Ne. Nema nikakvih teorija zavjere, mislim da bi dužnosnici Srbije trebali biti jako oprezni i obazrivi kako komentiraju cijeli slučaj. Nismo bili zadovoljni retorikom koju je Šešelj vratio u srpsku javnost što srpski politički vrh nije osudio. Oni moraju pokazati da razumiju što je vladavina prava te poštovati sud”.

Što se u ovom trenutku očekuje od Srbije i s čim će se suočiti ukoliko ne pristane izručiti Vojislava Šešelja?

“Ne bih u ovom trenutku pretpostavio da se to neće dogoditi. Srbija mora poštovati svoje međunarodne obveze. To je možda sada izazov za njih, ali ne vidim mogućnost da će napraviti bilo što drugo. Svaki drugi scenarij bio bi vrlo loš i negativan za europski put Srbije i njezin međunarodni kredibilitet”, zaključio je Plenković.

Podsjetimo, srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je da će se Vlada Srbije idućih dana izjasniti povodom zahtjeva Žalbenog vijeća da se opozove odluka o puštanju na privremenu slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja.

“Nisam u situaciji sakriti ljutnju na vijest zbog nemoralne odluke koju su donijeli. Idućih dana izjasnit ćemo se o tome”, kazao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Šef diplomacije Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je odluka Tribunala da se Šešelj vrati u Haag, perfidna, skandalozna i da ugrožava stabilnost Srbije i čitave regije.

Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni s odlukom o puštanju Šešelja, a ni sada s odlukom o njegovom povratku, naveo je Dačić u pisanoj izjavi medijima.

Reakcije na zahtjev za povratak ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Haag bilo je, dakako, i u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog vijeća:  “Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zaločinac i mjesto mu je u Haagu”.

Bivši hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić, ne sumnja da je Šešelj prekršio uvjete za puštanje na slobodu: “Pa što je mislio? Da će držati političke govore?”

Šešeljev povratak u Haag prokomentirao je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko: “Mogu izraziti doista iskreno zadovoljstvo zbog te odluke. Taj čovjek je nakon dugogodišnjeg suđenja još uvijek, dakle, u fazi čekanja presude. Vratio se na slobodu i dalje širio mržnju i ideje koje su ’90-ih širili. Zbog njihove agresije došlo je zapravo do rata”.