Zelene udruge tuže Ministarstvo zaštite okoliša zbog TE Plomina 1

Vijesti 09. tra 201912:04 > 12:12
N1

Zelena akcija i Zelena Istra u ponedjeljak su podigle tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu (TE) na ugljen Plomin 1, izvijestili su utorak.

“Za TE Plomin 1 nikada nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš, zbog čega onda nije jasno niti kakav je taj utjecaj te je li on prihvatljiv ili ne, što je glavni razlog za podizanje tužbe”, naglasili su u priopćenju.

Zeleni upozoravaju kako Hrvatska elektroprivreda (HEP) želi produžiti rad 50 godina stare TE za dodatnih 15 do 20 godina te da joj to ministarstvo Tomislava Ćorića “grubim izigravanjem procedure” nastoji omogućiti.

Podsjećaju da je Plomin 1 je imao dozvolu za rad do kraja 2017. godine, ali da je zatvoren sedam mjeseci ranije nakon velikog požara koji je uništio dio postrojenja.

“Cijeli proces udovoljavanja HEP-ovoj želji za produljenje rada Plomina 1 od početka je kontaminiran manipulacijama Ministarstva”, ocijenili su aktivisti te istaknuli kako je Ministarstvo iznijelo netočne podatke da je provedena procjena utjecaja na okoliš za Plomin 1, dok je u stvarnosti, postupak proveden za drugi projekt – Plomin C.

Nakon reakcija udruga, Ministarstvo tvrdi da taj postupak nije potreban jer će planirani zahvat imati pozitivan utjecaj na okoliš te da će TE biti modernizirana.

Udruge to smatraju “uvredom zdrave pameti” jer Plomin 1 nema nikakve emisije u okoliš pošto ne radi, a ponovno pokretanje, čak i u slučaju modernizacije, ističu, predstavlja dodatan utjecaj na okoliš za koji je nužno napraviti procjenu.

“Zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremenih smrti svake godine i bolesti dišnog i krvožilnog sustava. Jednako je poguban utjecaj takvih postrojenja na klimatske promjene, čije učinke sve češće možemo vidjeti i u Hrvatskoj”, upozoravaju Zeleni.

Podsjećaju da je niz zemalja EU-a već objavilo postupno ukidanje ugljena kao energenta, a Hrvatska bi omogućavanjem nastavka rada TE Plomin 1 zacementirala ovisnost o uvoznom ugljenu kroz sljedeća dva desetljeća.

“Ministar Ćorić se kontinuirano trudi pokazati da sve ovo ne razumije, kao što i inače ne razumije različite aspekte zaštite okoliša – resora kojem je na čelu”, ocijenile su udruge, ustvrdivši kako bi ministar najbolje zaštitio okoliš tako da podnese ostavku na ovu funkciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram