Premijer Plenković o referendumu: Taj pokušaj je ispolitiziran

Vijesti 27. tra 201915:34 > 15:45
N1

Premijer Andrej Plenković iz Mostara je poručio da je referendum oko odlaska u mirovinu ispolitiziran te da se ljude plaši. Za poboljšanje prognoze rejtinga agencije Moody's kaže kako je to jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade.

“Ja bih rekao da je taj pokušaj dosta ispolitiziran… kako bi se javnost isprepadala miseći da će svi raditi do 67, što jednostavno nije točno, rekao je Plenković u Mostaru na upit novinara. Pojasnio je kako će netko tko je počeo raditi s 19 godina u mirovinu ići u 60. godini života, ali i podsjetio da prijedlog o pomicanje dobne granice na 67 godina za odlazak u mirovinu postoji iz vremena zakonskih izmjena SDP-ove vlade.

“Tada ovi sindikalni čelnici nisu pokrenuli referendum i prikupljanje potpisa. Očito su s time bili zadovoljni“, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Plenković je istaknuo da je u mandatu njegove vlade mirovinska reforma dobila odlične ocjene Europske komisije, ali i agencija Moody’s i Standard & Poor’s te da su mirovine povećane za 7,54 posto, a od 1. srpnja slijedi novi rast od 3,18 posto za najmanje mirovine.

Mirovinska reforma, dodao je hrvatski premijer, potrebna je zbog promjene okolnosti budući ljudi žive dulje, te je zdravstveni sustav bolji.

“U konačnici moramo ići u ovome smjeru, a to je prosjek rada na razini Europske unije. U Hrvatskoj se prosječno radi 30 godina, a u Njemačkoj 37,5. Ako želimo ići naprijed i imati održivi sustav, smanjiti troškove za proračun, ova mirovinska reforma je pravi put“, rekao je Plenković.

U Mostaru, gdje je sudjelovao na izbornom saboru HDZ-a BiH, komentirao je i najnovije izvješće agencije za kreditni rejting Moody’s kao još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade.

Agencija Moody’s potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske ‘Ba2’ te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Hrvatski premijer je u izjavi za novinare istaknuo da su procjene Moody’sa, ali i Standard & Poor’s gotovo identične.

“Ovo je još jedna potvrda da sve što radimo i u pogledu fiskalne konsolidacije i u pogledu preduvjeta političke stabilnosti, rješavanja krupnih, zaostalih, posttranzicijskih gospodarskih problema ide u dobrom smjeru. Mislim da je to još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade Republike Hrvatske“, istaknuo je hrvatski premijer.

Krajem ožujka agencija Standard & Poor’s povisila je rejting Hrvatske na ‘BBB-/A+’, uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram