Nove snimke Bandića: 'Ustoličit ćemo vas da vas službeno možemo za***avati'

Vijesti 08. svi 201908:17 > 11:40
N1

Svjedočenjem šefice kabineta zagrebačkog gradonačelnika Pavle Šušković, koja je izjavila kako nikad nije razgovarala s gradonačelnikom o premještaju na novo radno mjesto te puštanjem audio zapisa razgovora gradonačelnika i svjedokinje, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i ostalima za aferu Agram.

Svjedokinja Pavla Šušković kazala je kako je prije premještaja na mjesto više stručne savjetnice za protokol i odnose s javnošću u gradskoj upravi četiri mjeseca radila u odjelu za pravne poslove pri uredu gradonačelnika.

”Do mojeg premještaja je došlo nakon što sam iz razgovora s kolegama saznala kako postoji potreba za zaposlenicima u odjelu za protokol. Ne znam koliko je iznosio moj koeficijent u odjelu za pravne poslove, ali mislim kako se on nije znatno razlikovao od koeficijenta za radno mjesto više stručne savjetnice za protokol i odnose s javnošću”, izjavila je Šušković.

Dodala je kako se nije zanimala za potrebne uvjete za novo radno mjesto jer se time, kako je rekla, bavila pravna služba.

Šušković je kazala i kako s Bandićem nikad nije razgovarala o premještaju prije nego što je dobila rješenje o premještaju na novo radno mjesto.

U sudnici je potom pušten audio zapis Bandićevog razgovora sa svjedokinjom u kojem gradonačelnik govori: ”Sutra pijemo kavu, ustoličit ćemo vas da vas službeno možemo za***avati, zato je Milan ovako mekan, dok vas ne ustoličim”.

Na upit sutkinje što u kontekstu razgovora nje i gradonačelnik znači termin ‘ustoličiti’ te da pojasni njihov razgovor od 3. veljače 2014. s obzirom da je rješenje o premještaju doneseno 11. veljače 2014., svjedokinja je pojasnila kako ta riječ ”nema konkretno značenje”, ostavivši mogućnost da je Bandić ”saznao kako počinje raditi na novom radnom mjestu i ništa više”.

Svjedokinja je dodala kako je i prije samog premještaja na novo radno mjesto počela obavljati zadaće povezane s tom pozicijom te da njezina majka poznaje Bandića otprije iz poslovnih krugova.

Svoj iskaz u srijedu je upotpunio i Robert Ljutić, nekadašnji Bandićev tjelohranitelj i sadašnji koordinator prometnog redarstva Grada Zagreba koji je kazao kako nije bio u prijateljskim odnosima s Bandićem, ali da su se međusobno posjećivali te da je gradonačelnik bio kum na pričesti njegove kćeri.

”Bili su to poslovni odnosi, a moja jedina poveznica s gradonačelnikom je u tome što obojica imamo istu pasminu pasa”, zaključio je Ljutić.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Ilustracija

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.