"Hrvatska je oteta država – HDZ državne institucije tretira kao svoj plijen"

Vijesti 08. svi 201912:22 > 12:22
N1

U N1 Studiju uživo gostovala je Dalija Orešković, predsjednica stranke Start.

Ministar Tolušić danas bježi od novinara – kako doživljavate ovaj slučaj i odnos prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa?

“Zalažem se da se značajno promijeni zakon na način da se jačaju ovlasti i uloga Povjerenstva i instituta koje zakon definira. Imovinska kartica jedan je od tih instituta. U hrvatskom sustavu imovinska kartica je puka forma. U najboljem slučaju, kada Povjerenstvo provede postupak, doći ćemo do toga da je ministar nedovoljno transparentno prikazao svoje imovinsko stanje, za što mu se može izreći samo administrativna mjera jer se ta povreda tretira isključivo kao administrativna obveza u cilju povećanja transparentnosti, da vidimo kakva je osobna karta nekog dužnosnika. Međutim, u pozadini ove priče je nešto mnogo šire. Ne postoji sustavna kontrolaa načina na koji se imovina stječe, pogotovo kad je stjecanje imovine povezano s obavljanjem javne dužnosti. Nekako je uvijek bliska sveza između tvrtke koja privatno posluje, a dobiva lukrativne poslove od županije za vrijeme njegovog mandata. Ako su podaci u javnosti točni, riječ je o preko milijun eura – onda tu postoji dobar razlog za sumnju da sve, u najmanju ruku, nije bilo transparentno”, kazala je predsjednica Starta.

“Za učinkovito suzbijanje korupcije, čak i u ovoj preventivnoj sferi, ne postoje dovoljni mehanizmi i alati. Sada je možda jasnije zašto je HDZ-ova vlast, nakon što se promijenio saziv Povjerenstva, kroz ministra Lovru Kuščevića i Ministarstvo uprave, u nekoliko navrata pokušala ne samo izmijeniti zakon, nego ga vratiti nekoliko koraka unatrag i iz zakona ukloniti ono malo suvislih odredbi koje postoje sada.”

Saborski zastupnik Žarko Tušek izazvao je prometnu nesreći i prva njegova reakcija je da nazove – načelnika policije?

“Svjetska banka je govorila o sindromu zarobljene države, situaciji kada postoji prevelika sprega između privatnih kompanija i političkih struktura na vlasti, koje se dogovaraju oko podjele plijena. Moja sintagla je otišla dalje od toga – ja tvrdim da je Hrvatska oteta država – to znači da politička kasta, a tu dominantno mislim na HDZ, tretira sve države institucije kao svoj plijen. ta privatizacija svih glavnih stupova društva i institucija koje bi trebale promicati demokratske vrijednosti i vladavinu prava vdi se upravo na ovom primjeru – u situaciji u kojoj nakon prometne nezgode u kojoj si očito kriv jer sipogodio dijete na pješačkom prijelazu, ne zoveš policiju da izađe na teren, nego  njima neposredno nadređenu osobu. Očito je da u Hrvatskoj nisu svi jednaki pred zakonom. Uvijek imamo jednu privilegiranu skupinu – onu koja ima člansku iskaznicu HDZ-a.”

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram