VIDEO/Trajekt Aurelia u Split bi trebao stići u petak popodne, tegli ga remorker

Vijesti 09. svi 201910:23 > 21:45
Ante Soža

Tegljač Polux u četvrtak kasno popodne preuzeo je u tegljenje prema Splitu putnički trajekat 'Aurelija'koji je jutros zbog otkazivanja motora, doplutao na devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, a na havariranom brodu nema ozlijeđenih, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iako je prvotno bilo objavljeno da je na brodu 250 putnika, iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje stigla je službena informacija o 215 putnika i 92 člana posade.

Tegljač je u četvrtak popodne presreo brod i počeo ga tegliti prema Splitu. Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, a na brodu nema ozlijeđenih osoba. Stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu, naveo je David Radas iz Odnosa sa javnošću Ministarstva.

Brod bi prema informacijama našeg Ranka Stojanca u Split trebao stići u popodnevnim satima u petak. 

Ante Soža

Putnica Tona Komarica je za N1 rekla da su krenuli.

“Evo došao je tegljač i lagano smo krenuli. Jedan je tegljač. Kažu da će put trajati 10 sati. Skupljamo informacije međusobno, nitko od osoblja nije nam rekao ni riječi, dali smo nam ručak i to je to.”

Dodao je da su ljudi na brodu relativno dobro raspoloženi. 

“U nadi smo da ćemo se lijepo izvući. More je nemirno, brod se ljulja. Ružno je biti na velikom brodu kojeg vjetar i valovi nose tamo-amo. Naš kapetan je dao sve od sebe da pokrene motore”, govori Komarica.

U razgovoru s dežurnim časnikom palube na trajektu Aurelija, Mladen Butković iz MRCC-a Rijeka utvrdio je vremenske uvjete i raspoloženje među putnicima:

Brod ‘Aurelia’ dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, je sinoć oko 20,30 sati isplovila iz luke Ancona, a u Split su trebali stići jutros u 7 sati. Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu MRCC Rijeka jutros oko 4,30 sati od strane zapovjednika ro-ro putničkoga broda ‘Aurelia’. Nastaljena je kontinuirana komunikacija s havariranim brodom.

Nedugo nakon dojave havarije, u blizini broda ‘Aurelija neko je vrijeme plovio putnički brod ‘Maira’, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no nije bilo potrebno s obzirom da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija, ističu iz Ministarstva.

U koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik Brodara angažirao je tegljač ‘Pollux’ iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je danas u 15 sati doplovio do havarirane ‘Aurelije’ i to nakon što je otkazan prethodni angažman dva tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.

MRCC Rijeka je u 15,30 sati zaprimila potvrdu da je tegljač ‘Pollux’ sigurno privezao putnički brod ‘Aurelia’, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo u 16,30 sati.

Prema službenim prognostičkim podacima očekuje se smirivanje vremenskih uvjeta na moru, što će svakako utjecati na brzinu plovidbe, dodaje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ante Soža

Tegljač stigao

Igor Kapetanović, predstavnik talijanske brodarske kompanije SNAV u Splitu, za N1 je potvrdio da je tegljač stigao do trajekta Aurelia i da će uskoro započeti proces tegljenja.

Iako se razmišljalo o Zadru i Šibeniku, trajekt će biti dovučen u Split. Vrijeme dolaska nije poznato jer će ovisiti o vremenskim prilikama. 

Uzroci otkazivanja motora utvrđivat će se naknadno, kazao je Kapetanović.

Podsjetimo, trajekt Aurelia isplovio je sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split, no oko 5 sati ujutro ostao je bez pogona.

Kako je rekao šef Lučke kapetanije Šibenik, Robert Baljkas, za N1, dva pogonska stroja ne rade, a na brodu samostalno ne uspijevaju otkloniti kvar, pa su zatražili pomoć.

Prema njima je krenuo tegljač iz Zadra, koji bi do trajekta koji se nalazi nedaleko Dugog otoka, na kojemu je 215 putnika i 92 člana posade, trebao stići oko 15 sati. Remorker Pollux oteglit će brod prema Splitu, a očekuje se da će tegljenje trajati oko 12 sati. 

MarineTraffic

“Ne znamo hoće li ići na najbližu luku ili u odredište, u Split. Obzirom da su putnici na brodu, možda čak odu i za Split”, rekao je Baljkas ranije za N1.

Putnici su dobro, nema ugroženih

Nema ozlijeđenih, nitko nije ugrožen, nije tražena evakuacija, a jugo je u slabljenju i vremenske prilike su povoljne, rekao je Baljkas za N1.

“Neugodna je situacija, ali nitko nije ugrožen od putnika i ne postoji opasnost od nasukanja ili bilo čega sličnog”, rekao je Baljkas, dodavši da će tegljaču trebati između 8 i 12 sati da dovuče brod do luke.

Tegljenje će trajati satima

Edo Šarunić iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru rekao je da mu je teško procijeniti koliko će trajati tegljenje trajekta do luke. “Od tog broda još nismo dobili informaciju da je život u opasnosti. Ovo je komercijalno tegljenje”, rekao je Šarunić za N1.

N1

Oglasili su se i iz brodarske tvrtke.

“Pokvario se pogonski motor. Putnici su upoznati sa svime, oni nisu ugroženi. Uredno im je poslužen doručak, a dobit će i ručak. Nakon toga očekujemo da će sve biti riješeno i da će brod u popodnevnim satima biti u Splitu. Naš je brod siguran i ovo je izvanredna situacija, ranije nismo imali takvih kvarova”, poručila je za 24sata talijanska tvrtka SNAV u čijem je vlasništvu brod Aurelija.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekli su kako je tegljenje odgođeno. “Predviđeno je bilo spašavanje, već je bila pokrenuta akcija u smislu aktiviranja dva remorkera iz Šibenika i Splita. No, zbog jačanja južine i porasta valova odustalo se od toga budući da se pretpostavlja da ne bi bili adekvatni za tegljenje u Split. Trenutno čekamo informacije od nadležnih da vidimo što je odlučeno. Nije prijavljeno nikakvo ozlijeđivanje, nije prijavljeno niti onečišćenje”, kazao je David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri spomenutom ministarstvu.

Uz brod je bio pridruženi i brod Maira iz iste kompanije. Ali, kako kažu iz ministarstva, zbog nedostatka stručnih službi nije bila moguća evakuacija. “Taj brod se sada nalazi negdje na području razgraničenja splitskog i šibenskog akvatorija. Brod plovi uz pomoć jednog motora, brzina mu je tri čvora, drži se smjera ali uz minimalne pomake. To je samo zadržavanje na moru. To je kontrolirano plutanje, ta brzina je neznantno kretanje”, kaže Radas za Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook| Instagram