Bavarski ministar unutarnjih poslova pohvalio hrvatsku graničnu policiju

Vijesti 09. svi 201919:35 > 19:48
Christof STACHE / AFP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović razgovarao je u četvrtak u Münchenu s bavarskim ministrom unutarnjih poslova sporta i integracije Joachimom Herrmannom koji je pohvalio rad hrvatske policije u očuvanju hrvatskih, a time i vanjskih granica Europske unije, doznaje se iz službenog priopćenja.

Ministar Davor Božinović boravi u službenom posjetu Bavarskoj gdje je s Joachimom Herrmannom razgovarao o daljnjem jačanju bilateralne policijske suradnje, zaštiti granica, migracijama, članstvu Hrvatske u Schengenskoj zoni te pripremi i glavnim prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području unutarnjih poslova.

“Ministar Herrmann pohvalio je rad hrvatske policije u očuvanju hrvatskih, a time i vanjskih granica EU. Naglasio je da je svjestan pritiska pod kojim se Hrvatska nalazi zbog svog geografskog i geostrateškog položaja s obzirom na ilegalne migracije, a također je zaključio da Hrvatska i Bavarska odlično surađuju, uključujući i suradnju dviju policija”, stoji u priopćenju hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova.

Božinović je kazao da u potpunosti dijeli ocjene ministra Herrmanna o visokom stupnju suradnje između Hrvatske i Bavarske u policijskoj suradnji te mu zahvalio što je prepoznao rad hrvatske policije.

“Veliko mi je zadovoljstvo da se prepoznaje rad hrvatske granične policije koja je jedna od najobučenijih europskih graničnih policija i koja efikasno čuva naše granice i svakodnevno se uspješno suočava s ilegalnim migracijama. Hrvatska policija sprječava ilegalne ulaske u Hrvatsku, odnosno u Europsku uniju”, rekao je Božinović, navodi se u priopćenju. 

Podsjetio je da je hrvatska granica najdulja vanjska kopnena granica Europske unije te da je zato suradnja s Bavarskom po tom pitanju vrlo bitna za Hrvatsku.

“Drago mi je da se i u Europskoj uniji i ovdje u Bavarskoj prepoznaje taj doprinos hrvatske policije”, naglasio je ministar Božinović.

Također je istaknuo da su sigurnosni izazovi današnjice uglavnom transnacionalnog karaktera, što znači da se na njih može odgovoriti samo suradnjom između država, a “Bavarska i Hrvatska u tome služe i služit će kao primjer”.

Dvojica ministara razgovarala su i povezanosti Hrvatske i Bavarske, kako iz povijesnih vremena tako i danas, s obzirom da gotovo polovica svih njemačkih turista koji godišnje dođu u Hrvatsku, dolazi iz Bavarske, a radi se o više od 1,3 milijuna bavarskih turista godišnje.

“Zadovoljni smo zbog toga kao i zbog ocjene da je hrvatska zajednica u Bavarskoj, koja broji više od 110.000 Hrvata, njih više od 45 tisuća ovdje u Münchenu, jedna od najbolje integriranih zajednica. Zato na temelju suradnje između naših ljudi i država kroz povijesti, moramo graditi sve intenzivniju suradnju naših institucija”, zaključio je Božinović i u dogledno vrijeme najavio uzvratni posjet ministra Herrmanna Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram