Šestorica preprodavala oružje iz SAD-a: Sudjelovali službenici carine i pošte

Vijesti 20. svi 201915:16 > 15:57
(ilustracija)

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana i jednog državljanina Nizozemske zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade, nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade, nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, zlouporabe položaja i ovlasti.

Tereti ih se da su od početka 2018. do studenog iste godine udružili na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba radi stjecanja imovinske koristi. Kupovali su veće količine vatrenog oružja i dijelova oružja iz Sjedinjenih Američkih Država i onda prodavali na ilegalnom tržištu Hrvatske. 

Kako je funkcionirala ilegalna preprodaja?

Povezali su se, stoji u priopćenju USKOK-a, s više nepoznatih osoba na području SAD-a. Prvookrivljeni M. R. preko interneta je iz SAD-a u više navrata dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje. Isporučitelj je naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke i potom je pošiljke, slao na ime i adresu prvookrivljenog i i na ime izmišljene osobe na adresi prvookrivljenika.

Prvookrivljenik bi potom o isporuci obavještavao trećeokrivljenog J. O., otpremnika Pošte carinjenja Zagreb, a on četvrtookrivljenog G. P., carinskog službenika Graničnog carinskog ureda Zračna luka i pošta. Trećeokrivljeni bi onda pakete s pištoljima ili dijelovima pištolja stavljao u redovni poštanski promet i tako u više navrata omogućio izbjegavanje carinske kontrol. Pakete bi preuzeo prvookrivljeni, drugookrivljeni K. P. potom je sklapao dijelove pištolja, a prvookrivljeni i trećeokrivljeni su pištolje prodavali četvrtookrivljenom i petookrivljenom I. M. radi daljnje prodaje.

45 pištolja, 28 pušaka, strojnice,…

USKOK navodi da je drugookrivljenik u obiteljskoj kući neovlašteno držao velike količine oružja i streljiva. Prilikom pretrage u kući je pronađeno 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 pušaka različitih marki, dvije strojnice, pet automatskih pušaka različitih marki, jedna poluautomatska puška, 11 prigušivača, 162 komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova vatrenog oružja, 18199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta, kao i velika količina novca u različitim apoenima.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram