Pokraj Zagreba proizvodit će se dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove

Vijesti 29. svi 201908:45 > 08:47
Ilustracija

U Hrvatskoj će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore: Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce, objavio je u srijedu Večernji list, navodeći da austrijska aeronautička tvrtka FACC u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione.

Investicija je vrijedna 33 milijuna eura i otvorit će 600 radnih mjesta. Zemljište je već kupljeno, sada traje ishodovanje dozvola te početak gradnje. Pogon bi trebao biti završen do kraja 2020., a proizvodnja u tvornici započeti 2021. godine.

Potvrdio je to i šef austrijske tvrtke Robert Machtlinger kazavši kako FACC želi rasti i biti brži od tržišta te da im je namjera raditi na jačanju stručnosti svojih djelatnika, navodi dnevnik. “Zagreb nam upravo to nudi jer ima visokokvalificiranu radnu snagu” dodao je.

Tvrtka je birala između raznih lokacija u središnjoj i istočnoj Europi i na kraju je prevagnula ona nadomak Zagreba. Već je potpisan kupoprodajni ugovor te je austrijska tvrtka postala vlasnica zemljišta u Poslovnoj zoni Jakovlje ukupne površine 130 tisuća četvornih metara.

Večernji list doznaje i da se u srijedu u Banskim dvorima održava sastanak na kojem će predsjednik uprave FACC AGI s predsjednikom uprave AVIC Cabin Systems Co. Limited iz Kine, tvrtke u čijem je vlasništvu 55,5 posto austrijske tvrtke, razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i državnim tajnikom Zdenkom Lucićem o realizaciji projekta koji kreće u fazu projektiranja i ishođenja dozvola.

Planirano je da građevinski radovi na gradnji tvornice budu gotovi do prosinca 2020. godine, a proizvodnja počne najkasnije u travnju 2021., ističe dnevnik.

Kao tvrtka kćer kineske državne kompanije Aviation Industry Corporation of China, jedne od deset najvećih kineskih tvrtki, FACC, sa sjedištem u Austriji, je dio globalnog tržišta i surađuje sa svjetskim liderima u zrakoplovnoj industriji kao što su Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-royce… FACC je tvrtka s više od 3400 zaposlenika iz 38 zemalja koji rade na 13 lokacija u svijetu, piše Večernji list.

Dodaju da je u financijskoj godini 2018./2019. ostvarila 781,6 milijuna eura prihoda, što je porast od 4,5 posto u odnosu na prošlu financijsku godinu, a ujedno i najbolji rezultat u tridesetogodišnjoj povijesti tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.