RH i Turska potpisale Memorandum o suradnji policijskih akademija

Vijesti 08. srp 201915:45 > 15:55
Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je s turskim kolegom Suleymanom Soyluom Memorandum o suradnji policijskih akademija. Izrazili su zadovoljstvo nastavkom intenzivirane suradnje dvaju zemalja na polju borbe protiv međunarodnog terorizma, ilegalnih migracija i krijumčarenja droge.

”Ovo je naš četvrti sastanak u kratkom vremenu, što je pokazatelj važnosti suradnje Turske i Hrvatske u području unutarnjih poslova i suradnji dvaju policija. Hrvatska i Turska gaje prijateljske odnose bez otvorenih pitanja. Naša gospodarska suradnja napreduje, investicije su u porastu, a nakon otvaranja Turskog kulturnog centra u Zagrebu, raste i kulturna suradnja. Zajednički su nam i sigurnosni izazovi te je zbog toga krajem prošle i početkom ove godine intenzivirana suradnja, a konkretni rezultat te suradnje je i Memorandum o suradnji policijskih akademija”, kazao je Božinović.

Naglasio je i kako se potpisanim Memorandumom želi podići razina suradnje i razmjene na područjima obrazovanja i istraživačkog rada policije.

”Intenziviranje suradnje od nas traže izazovi s kojima smo suočeni. U suvremenom svijetu sve sigurnosne prijetnje su dobrim dijelom transnacionalnog karaktera, a organizirani kriminal je danas istovjetan međunarodnom kriminalu. Stoga policije moraju surađivati sve intenzivnije i tom suradnjom obuhvatiti sve veći broj tema”, dodao je Božinović. Pritom je najavio skorašnji dolazak turskih stručnjaka za forenziku koji će posjetiti Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Božinović je dodao kako je s turskim ministrom unutarnjih poslova razgovarao i o problemu ilegalnih migracija, naglasivši da Turska ulaže napore kako bi kontrolirano uspostavila politiku prema ilegalnim migracijama.

Božinović: Hrvatski interes da se i u EU cijeni uloga koju Turska ima u kontroli migrantskih tokova

”Hrvatska razumije tursku poziciju, budući da je Turska okružena zemljama koje su izvorište migracija. Sa svoje strane, Hrvatska pokušava dati svoj doprinos kroz preseljenje određenog broja sirijskih izbjeglica, njih 200, iz Turske u Hrvatsku. Međutim, Hrvatska kao i Turska, ulaže sve veće napore kako bi ojačala ljudstvo i tehniku potrebnu za zaštitu vlastitih granica od ilegalnih migracija”, ustvrdio je.

Riječ je o pitanjima, dodao je, koje će Hrvatska kao članica EU postavljati i nakon što početkom iduće godine preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije.

”Naš je interes da se i u EU cijeni ključna uloga koju Turska ima u kontroli migrantskih tokova. Smatram da u tome na nekoliko posljednjih sastanaka na razini ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu i uspijevamo. Siguran sam da će se to pitanje, u trenutku kada preuzmemo predsjedanje Vijećem EU, dodatno osvijestiti i sagledati sa svih potrebnih aspekata, a kako bi osigurali mir, red i sigurnost za sve naše građene i goste”, zaključio je Božinović.

Turski ministar unutarnjih poslova naglasio je da je potpisivanje Memoranduma o suradnji policijskih akademija dodatno učvrstilo suradnju dvaju zemalja. Pritom je izrazio nadu kako će se s nastavkom suradnje krenuti s primjenom potpisanog sporazuma.

Soylu: Prijateljstvo Hrvatske i Turske doprinijet će miru i stabilnosti u regiji i svijetu

”Ovo je naš četvrti susret u posljednjih nekoliko mjeseci na kojem smo razmatrali nastavak suradnje u održavanju mira i sigurnosti te održavanja odnosa u regiji. Zadovoljan sam što dijelimo zajedničke stavove o pitanjima u regiji, a istovremeno zahvaljujem Hrvatskoj na pruženoj potpori za koju vjerujem da će narasti tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom”, ocijenio je Soylu.

Govoreći o tijeku sastanku, turski ministar je kazao da su izaslanstva razmijenila ideje i mišljenja o pogledu zajedničke borbe protiv međunarodnog terorizma, ilegalnih migracija i krijumčarenja droge.

”Izrazili smo želju i spremnost za zajedničkim djelovanjem te utvrdili kako se međunarodni terorizam, ilegalne migracije, organizirani kriminal i krijumčarenje droge međusobno isprepliću. Zajednički smo došli do vrlo važnog sporazuma te vjerujem kako ćemo i nadalje produbljivati suradnju. Prijateljstvo Hrvatske i Turske doprinijet će miru i stabilnosti u regiji i svijetu”, zaključio je Soylu.

Nakon potpisivanja sporazuma na poligonu Policijske škole održana je prigodna pokazna vježba i prezentacija policijske opreme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram