Željko Jovanović: Ovakav Sabor je ruglo demokracije

Vijesti 10. srp 201916:40 > 17:00
N1

Ako se želimo baviti borbom protiv korupcije, to moramo raditi s mnogo više daha nego što se sada čini, rekao je saborski zastupnik Željko Jovanović, gost Newsrooma.

“Ne prati događanja u Hrvatskoj samo HDZ nego i GRECO i Europska Komisija. Ako se želimo baviti borbom protiv korupcije moramo to pratiti s puno više daha nego što se sada čini”, rekao je Željko Jovanović.

Dodao je da nije svaki sukob interesa korupcija, ali da lako može dovesti do nje.

“Osnova za uspješnu borbu protiv korupcije je sprječavanje sukoba interesa. Nije svaki sukob interesa korupcija, ali on jeste predvorje korupcije, koje vodi u političku, a onda i u sistemsku korupciju. Tu građani smatraju da je borba protiv korupcije nemoguća i sami postaju korumpirani”, kaže Jovanović.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije danas je čitalo izvješće o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, te ga je jednoglasno prihvatilo.

“Vijeće je danas na svojoj temi imalo izvješće o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koje je jednoglasno prihvatilo i gotovo svi članovi su pohvalili kvalitetu rada Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa”, rekao je jovanović.

“Sabor je nedavno dobio ocjenu 1.79. Ljudi sve više gube vjeru u politiku. Lovro Kušpčević, majstor muljaže, vraća se u Sabor. Znači nije dovoljno etičan da bude ministar, ali može predstavljati narod u Saboru, iako lijepo piše da dužnosnici u obavljanju javnih dužnosti moraju se ponašati odgovorno i etično, a mi ovako pokazujemo da političari ne moraju odgovarati za svoje postupke”, kazao je Jovanović.

Rekao je i da je u pitanju izuzeća Nataše Novaković s čela Povjerenstva za sukob interesa na djelu puzajuća paraliza Povjerenstva.

“Plenković, Kuščević i Jandroković udruženi onemogućavaju rad Povjerenstva. Kuščević je prijetio novim zakonom o sprječavanju sukoba interesa, u kojem bi im ukinuli načelo djelovanja, potom je Plenković tražio izuzeće Novaković, a Jandrooković je potpisao da Sabor nije nadležan nadzirati rad Povjerenstva. Pa zar im nije u interesu imati jedno neovisno tijelo koje će vratiti vjeru u politiku”, komentirao je Jovanović.

Dodao je da smo prije ulaska u EU morali dokazati da se ozbiljno borimo protiv korupcije, dok nam danas očito više nije potrebna briga o antikoruptivnim djelovanjima.

komentirao je i odluku Ustavnog suda da slučaj Tomislava Karamarka vrati na ponovno odlučivanje Upravnom sudu i poništi prethodne presude.

“Radi se o HDZ-izaciji sustava, gdje se kroz pritiske nastoji staviti stranačke interese iznad interesa javnosti. Hrvatska je samo 2015. uspjela izaći iz kruga korumpiranih zemalja. Tada smo pokazali da se može uspješno boriti protiv korupcije. HDZ-ov virus korupcije opasno se proširio njihovim ponovnim dolaskom na vlast, kao i dolaskom Kolinde Grabar Kitarović na mjesto predsjednice”, rekao je Jovanović.

“Ponašanje Plenkovića je očito usmjereno na spašavanje fotelje. On se samo želi dočepati pola godine hrvatskog predsjedanja EU, kako bi imao i to u svom životopisu, kao bolju odskočnu dasku za dalju europsku karijeu. Mi se sve vrijeme ove Vlade ne bavimo suštinskim pitanjima od važnosti za zemlju, nego aferama Vlade Andreja Plenkovića. Ova Vlada se zbog unutarnjih problema ne može posvetiti svom poslu. Ovaj Sabor je ruglo demokracije, jer Vladu podržavaju HNS-ove izdajice i Bandićevi žetončići”, rekao je Jovanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram