"Suradnja Bugarske i Hrvatske donijet će mir i prosperitet čitavoj regiji"

Vijesti 23. srp 201911:34 > 11:43
N1

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku je primila bugarskog predsjednika Rumena Radeva.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u govoru je istaknula povijesnu suradnju dvaju naroda, koja se nastavlja i danas.

“Hrvatska i Bugarska danas su saveznice u Europskoj uniji i NATO-u, koje nemaju otvorenih pitanja. Dijelimo mnoga stajališta kada je riječ o Europskoj uniji, kao i vanjskopolitičkim i sigurnosnim temama, što smo danas još jednom potvrdili. Dijelimo slične poglede na važna europska pitanja kao što su kohezija, višegodišnji financijski okvir, migracije i proširenje Europske unije.”

Istaknula je i da obje zemlje žele postati dio šengenskog prostora te da je s bugarskim kolegom razgovarala o hrvatskom predsjedavanju Europskom unijom te dubljoj suradnji o pitanju jugoistočne Europe.

N1

Bugarski predsjednik Rumen Radev predsjednici je zahvalio na pozivu te istaknuo duboke kulturne i povijesne veze Bugarske i Hrvatske.

“Moj posjet nastavak je konstruktivnog dijaloga naših naroda. Raspravljali smo o kineskoj ulozi u našim odnosima. Posljednjih godina bilježimo rast robne razmjene, razmjene turista, ali zaključili smo da je robna razmjena daleko od potencijala koji postoji između naših zemalja.”

“Razvoj suradnje Bugarske i Hrvatske donijet će mir i prosperitet čitavoj regiji”, dodao je.

“Situacija u našoj regiji je dinamična, neprestano su pred nama novi izazovi, zato je bitno raditi na europskoj integraciji naše regije”, kazao je Radev.

“Razgovarali smo o migracijama i prosudili da se naša situacija može riješiti samo na razini Europske unije i u suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze. Eurapska unija mora se više posvetiti toj temi.”

“Aktivni smo sudionici u platformi Kina 17+ i zajedno s predsjednicom sastavio sam pismo predsjedniku Kine o uspostavljanju avionske linije Peking-Sofija. Razgovarali smo i o turističkim mogućnostima. Uvjeren sam da ćemo i dalje surađivati za prosperitet naših zemalja, prosperitet i mir cijele regije”, zaključio je Radev.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram