Pavle Kalinić: Tijekom dana bi sve trebalo biti riješeno

Vijesti 25. srp 201909:56 > 10:06
N1

Naš reporter Ivan Hrstić razgovarao je s pročenikom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavlom Kalinićem o požaru na zagrebačkom Jakuševcu.

Na pitanje je li zabrinjavajući dim koji se i dan nakon požara širi gradom, Kalinić je kazao: “To je normalno da se dimi kad imate takav tip mase koji gori… Prostor je ograđen betonskom ogradom, stoga se požar nije imao gdje širiti.”

Po zadnjim informacijama koje imamo, na osnovu istraživanja koje napravio Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, nema nikakve opasnosti za građane. Još od sinoć nema otvorenog plamena i situacija je pod kontrolom”, istaknuo je Kalinić. 

Kalinić je rekao kako je situacija danas možda 20-30 posto onog što je bilo sinoć što se tiče dima i poručio: “Tijekom dana bi to trebalo biti u potpunosti riješeno. 

Upitan jesu li građani Zagreba sigurni, rekao je kako je Policijska uprava zagrebačka nadležna za sigurnost u Gradu Zagrebu, no kako nikada ne možemo biti u potpunosti sigurni.

Ponovio je kako je prostor ograđen betonskom ogradom.

VEZANE VIJESTI

“I Krško je ograđeno i Černobil je bio ograđen pa se svašta može dogoditi. Nikada nemate 100 posto čistu situaciju”, kazao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. 

Podsjetimo, jutro nakon požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu u Zagrebu na terenu su deseci vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe te pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koji im pomažu.

Otvorene vatre više nema, no u tijeku je, kako su vatrogasci rekli za N1, dogašivanje i raskopavanje terena. Potrebno je raskopati požarište i dogasiti ga do kraja.

Stanovnici Novog Zagreba, ali i kvartova udaljenijih od požarišta, žale se na smrad koji su osjećali od sinoć.

Prema sinoćnjim informacijama, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su podatke s mjernih stanica i prema podatcima, nakon požara na Jakuševcu, nema onečišćenja zraka, priopćilo je u srijedu navečer Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP). Zavod će, kako navodi MUP, provesti i mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i naknadno u Utrinama. O tim rezultatima će obavijestiti i 112 Zagreb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.