Zavod za javno zdravstvo: 'Nešto' su povećane vrijednosti lebdećih čestica

Vijesti 25. srp 201911:12 > 11:24
N1

Požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu jučer je zahvatio sto metara četvornih odbačenog namještaja, visine i do desetak metara. Na terenu su i dalje deseci vatrogasaca iz JVP Zagreb i DVD-a, a o kvaliteti zraka razgovarali smo s dr. Adelom Krivohlavek sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

“Situacija je pod kontrolom, požar je ugašen. Ispitivanja su napravljena jučer navečer i danas oko 10 ujutro. I jedan i drugi put su ispitivanja pokazala da parametri CO, CO2, So2, NOX i formaldehida nisu prelazili dozvoljene koncentracije”, rekla je Adela Krivohlavek.

VEZANE VIJESTI

“Naš nos je puno osjetljiviji nego analitički instrumenti. Razina čestica zabilježena na stanici za monitoring u Novom Zagrebu nešto je povećana. Ne može se zanemariti da je nastalo puno dima i čestica, nešto su povećane vrijednosti, ali one su uobičajene u zimskim mjesecima kada se koriste kruta goriva. Vrijednosti PM10 čestica mogu biti povišene do 35 puta godišnje, dakle ako je jedan dan povišena vrijednost neće biti ništa. Preporučamo građanima da se ne zadržavaju u blizini požara i da ne obavljaju fizičke aktivnosti tamo, kako ne bi nepotrebno udisali čestice”, rekla je Krivohlavek.

Na pitanje kada bi se razina PM10 čestica trebala smanjiti i normalizirati, Krivohlavek kaže da se nada kako će  tijekom današnjeg dana razina biti u normali.

“Kada nestane dima neće više ni čestice padati, pa više nećemo imati povišene vrijednosti”, kaže Krivohlavek.

PM10 označava prašinu manju od 10 mikrometara i predstavlja dim, čađu, prašinu i kiseline, uz teške metale poput nikla i arsena, a nastaje kao posljedica kombiniranog utjecaja grijanja, prometa i industrije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.