Guste Santini: Mi nemamo sustavni pristup porezima, nego vatrogasne mjere

Vijesti 29. srp 201917:07 > 17:34
N1

Ekonomski analitičar Guste Santini u današnjem Newsroomu govorio je o najavljenoj poreznoj reformi, te je izrazio skepsu da reforma nije potrkepljena dokazima.

“Izgleda da se u Hrvatskoj uvriježilo stav da se sve svodi na nekakvo pregovaranje, dokazivanje, ali bez teoretske, analitičke podloge. Kada ne znate gdje to ide, možete svugdje ići, a nigdje stići”, komentirao je Santini smjer porezne reforme. 

“Treba reći da kada se ide u reformu, da to znači nezadovoljstvo trenutnom formom. Kada je napisano pismo o pristupanju eurozoni, premijer je rekao da je to politička odluka, pa je sebi time smanjio slobodu djelovanja. Potom je u prezentaciji poreznog sustava ponovno je rekao da je donio političku odluku. Te su izjave kontradiktorne. Ako želimo uvesti euro, a mislim da je to razumni pristup, to znači da iz tako definiranog cilja trebamo odrediti porezni sistem. A ako znamo prema Eurostatu da Hrvatska ima svega 36% dohodka per kapita eurostata, prosječni PDV u EU je 7.4%, a Hrvatska ima 13.5%, trebalo bi sagledate sve činjenice prije ulaska u poreznu reformu”, rekao je Santini. 

Kaže da bi prvi korak porezne reforme trebao biti smanjenje porezne reforme, kao što su učinile druge zemlje u eurozoni, koje su usporedive s Hrvatskom. 

VEZANE VIJESTI

 “Podaci Eurostata ne pokazuju da se smanjuje porezna presija u Hrvatskoj. Htio bih vidjeti dokaz Vlade po kojem je smanjena porezna presija, zašto je četvrti krug porezne reforme u pravom pravcu, te dokaz Vlade na koji će način gospodarstvo, država i građani promijeniti položaj u raspodjeli. Kada je u pitanju porez, za njega se kaže da je sekundarna raspodjela, a tržište je primarna raspodjela”, rekao je Santini.

“Gubi se iz vida da su porezi dio cjelokupne ekonomske politike. Hrvatska je gubeći nacionalni suverenitet izgubila mogućnost mijenjanja poreza. Opasna bi bila igra s tečajem nacionalne valute. Mi smatramo da autonomno možemo mijenjati poreze, što nije istina”, kaže  Santini.

Kako se globaliziramo smanjujemo broj stupnjeva slobode i ovisimo o drugim kriterijima, istaknuo je Santini.

“Još nisam ćuo oe HUP-a, od HGK-a, niti od Vlade da imamo projekt u kojem ekonomska znanost definira kakav ekonomski, pa i porezni sustav trebali biti u Hrvatskoj”, kaže ekonomist.

Na pitanje hoće li smanjenje PDV-a na 13 posto značiti porast plaća radnika, Santini kaže da će do porasta plaća doći, ali ne zbog smanjenja PDV-a.

“Poduzetnik plaća usluge ili robu po cijeni po kojoj mora. Ako mora platiti veću plaću, on će nju platiti neovisno o visini PDV-a. Krivi je pristup da će se smanjenjem poreza smanjiti cijene. PDV je atraktivan, jer se ide od krive pretpostavke, da porez plaća krajnji kupac. Onaj koji prodaje pokušat će postići maksimalnu, a kupac minimalnu cijenu. Porezi su trošak za prodavatelja, ako i svaki drugi. Očekivanja su bila kriva i kada se početkom godine smanjio porez na ribu. Svi su mislili da će cijena ribe pasti. Neće se plaće dignuti zbog smanjena porezne presije, nego zato što nema radne snage. To su različite stvari”, kaže Santini.

“Svi porezi zajedno su porezna presija. Vama kao građaninu je svejedno kako su oni rasporjeđeni, makroekonomski nije svejedno. Ako vama država od 200 zarađenih kuna prvo uzme pola preko poreza i doprinosa, pa još 25 preko potrošnje, onda vi dobijete 80, a država 120. Ako dođe do promjene strukture u porezima, a vama i dalje uzimaju 120 kuna, niste u nekakvoj većoj dobiti”, kaže Santini.

“Neoporezivi bi se dio plaće trebao povećati s 5000 na 7500 kuna, jer smanjenjem porezne presije na plaću povećavate konkurentnost gospodarstva. Selektivne mjere, kao što je ova porezna reforma, mi se čine kao predizborna reforma. Mi nemamo sustavni pristup nego vatrogasne mjere”, istaknuo je.

#related-news_0

Smatra da Gospodarska komora mora imati sektorsku analizu porezne presije, a Sindikati moraju imati analizu što znači postojeća politika oporezivanja dohotka danas, za kakvu se zalažu temeljem analize.

“Ne samo zbog toga što će radnicima biti bolje, nego zato što će se dugoročno razvijati gospodarstvo u kojem će radnicima biti sve bolje.
HUP je interesna organizacija koja bi morala reći – gospodo, ova porezna presija ne ide. Svi koji kažu da su porezi veliki su u pravu. Porezna je presiija 38, a ja predlažem da bude 30 posto. Međutim to očito nije došlo do onih do kojih je trebalo”, kaže Santini.

“Lani sam prvi put napisao pismo Plenkoviću da ne smanjuje opću stopu 25 posto na 24. Sve sam argumentirao. Ja se 40 godina bavim porezima. Pa da se 40 godina bavite bilo čime nekog boga naučite, ma kako god da ste bedasti. Plenković od iduće godine uvodi smanjenje opće stope PDV-a za pripremu hrane s 25 na 13 posto. Ako turizam ne zakaže, bit će belaja. Hrvatsku makroekonoomsku poziciju spašava turizam. I zato oni imaju tako jako pregovaračku poziciju. Hrvatska bi imala i proračunski i platni deficit da nemao turizma. A mi sve vodimo kao monokulturu. Ovo je početak tragedije koja nam se događa u privatnom sektoru, koji je bio stimuliran da gradi 1-2 apartmana, jer je to u spcijalizmu bila kao socijalna pomoć ljudi koji žive na moru. Došlo je do velikog porasta privatnih apartmana zadnjih godina, i ove godine očito i praznih apartmana, kojih je sve više. Bojim se da će to dovesti do egzodusa Dalmatinaca”, zaključio je Santini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.