Sindikalist o radu menadžera u trgovinama Konzuma: To je demagogija

Vijesti 09. kol 201915:20 > 15:35
Ilustracija

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, komentirao je najavu Uprave Konzuma o jednotjednom radu menadžera u dućanima.

Nakon što je portal poslovnog tjednika Lider objavio vijest da će menadžeri poznatog trgovačkog lanca Konzum, sada u sastavu koncerna Fortenova grupa, ex Agrokor, ovog ljeta raditi tjedan dana u dućanima Konzuma, kao svojevrsna ispomoć u vrijeme nedostatka radne snage, ali i da se “upoznaju s procesima i standardima poslovanja unutar prodavaonice” poznati sindikalac, predsjednik Novog sindikata, Mario Iveković, koji je svojedobno i radio u Konzumu komentirao je za Net.hr taj potez.

“…Ako je namjera sadašnje uprave Konzuma da menadžeri bolje upoznaju kako funkcionira stvarni radni proces – to nije loše. No, problem je da im se uopće razvio taj trend, da se s godinama zapostavljao faktor radnog iskustva, poznavanja procesa. Ali je li dovoljno tjedan da se upoznaju ti procesi? Sigurno nije. Bojim se da se ovdje radi prije svega o demagoškom, PR potezu” – kazao je Iveković.

Iveković smatra da je s ovom najavom kroz medije jasno signalizirano da se želi izazvati promotivni efekt više nego pokrenuti stvarno upoznavanje menadžera s najtežim poslovima i radnim odnosima u dućanima.

VEZANE VIJESTI

“Volio bih vidjeti da su se ti menadžeri doista obukli u kute i da ih šef dućana potjera da rade najteže poslove, pa nek i odrade redovno jedan sat prekovremeno kao što to rade obični radnici Konzuma. I nek im taj prekovremeni sat nek ne bude plaćen. Jer običnim radnicima je samo plaćeno radno vrijeme dućana, a ne priprema prije ili ono sve što rade nakon što se dućan službeno zatvara. Zapravo, bilo bi idealno ako bi za to vrijeme dok rade u dućanu dobili i plaće kakve dobivaju radnici u dućanu. Netko bi im morao objasniti da “doživljaj” nipošto neće biti cjelovit ako će oni dobivati menadžersku plaću i samo malo boraviti po dućanima”, komentira Iveković.

Hoće li se poslovođe uopće usuditi ophoditi se prema menadžerima kao prema “običnim” radnicima?, upitali su Ivekovića, a on odmah odgovara: “Naravno da neće. Menadžer će doći u dućan s više razine. On će imati previše moći i previše novaca da bi mogao osjetiti kako je radnicima u dućanu.”

No, Iveković naglašava da je dobro da se uopće počelo razmišljati o tome da bi menadžeri trebali bolje upoznati procese u dućanima. “Ako je ovo svojevrsno priznanje da taj problem postoji, to je dobro. Ali sigurno se ne može ništa ozbiljnog napraviti u tjedan dana, i osobito ne s najavom kroz medije…”, kazao je Iveković za Net.hr

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.