U predizbornim godinama nađe se sredstava za povećanje plaća

Vijesti 20. kol 201910:45 > 11:04
N1

U N1 studiju uživo ugostili smo ekonomskog analitičara Velibora Mačkića koji je prokomentirao trenutne pregovore Vlade i sindikata zdravstvenih djelatnika.

S dr. Veliborom Mačkićem, docentom s Ekonomskog fakulteta Svečilišta u Zagrebu razgovarali smo o mirovinskoj reformi te što najnoviji događaji i pregovori između Vlade i sindikata znače za fiskalnu stabilnost u Republici Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li Vlada isplatiti sve one koji nešto traže i je li to moguće, s obzirom na to da svi traže nešto, Mačkić je rekao kako ne smijemo zaboraviti da je ovo predizborna godina te da će se “sigurno naći sredstva, samo se ne zna koliko i kome će se dati”.

Istaknuo je kako su i u mandatu ove Vlade razne interesne skupine dobivale dosta, pa nije čudno da sindikati imaju svoje zahtjeve, kao i što nije čudno da to traže u ovom trenutku.

Zahtjev sindikata je jasan i proizlazi iz prijašnjih dogovora, a iz Vlade tvrde kako će zagovarati horizontalno povećanje kroz povećanje osnovice. Mačkić smatra kako će to i jedino biti ponuđeno sindikatima i kako je sve što se događa s odgađanjima pregovora tek kupovina vremena. Također smatra kako će sindikati uspjeti dobiti nešto, ako se budu držali zajedno.

VEZANE VIJESTI

Mačkić tvrdi da ako promatramo izbore i kretanje plaća, možemo vidjeti kako tada dolazi do reizbora, kao što je recimo bio slučaj 2007. godine s Ivom Sanaderom. “Vidite kada su plaće rasle, imate predizbornu godinu. 2011. godine padaju plaće, pada vlada. 2015. padaju plaće, pada Vlada.”

U posljednje vrijeme također se pričalo o tome kako Vlada odustaje od jednog važnog dijela mirovinske reforme, drugog mirovinskog stupa. Upitan da komentira što to znači, Velibor Mačkić je rekao kako je “poanta mirovinske reforme oduvijek bila da se smanji pritisak na državni proračun, da ne prebacujemo teret na buduće generacije”. Rekao je kako ovo nisu reforme, već tek parametarske izmjene te kako je konsenzus postojao oko tri stvari – ulaska u EU i NATO te činjenice da je potrebna reforma mirovinskog stupa.

“Ući u glavu ministra je teško, ali on ima to iskustvo šefa HZMO-a. On bi trebao znati važnost daljnjeg razvoja drugog stupnja.”

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.