D za demokraciju

Vijesti 29. tra 202410:00 0 komentara
N1

Novi autorski projekt Ivane Dragičević i N1 digital tima u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

U doba geopolitičkih napetosti i višestrukih kriza, sve više se govori i o krizi demokracije. Uoči europskih izbora u lipnju, Europska komisija donijela je paket mjera za obranu demokracije čiji je cilj potaknuti građanski angažman i sudjelovanje građana u svim sferama naših demokracija, ali i suzbiti prijetnju vanjskog uplitanja i pokušaj destabilizacije europske demokracije i to većom transparentnošću i povratku povjerenja u demokratske institucije. Građani EU-a i Hrvatske kao ključne teme koje ih tište i umanjuju povjerenje u institucije već godinama navode pitanje vladavine prava i korupcije.

Ivana Dragičević, autorica projekta / Foto: Petra Travinić

U partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, N1 digital tim pod autorskom palicom naše nagrađivane novinarke Ivane Dragičević u svibnju vam donosi projekt D za Demokraciju.

“S obzirom na to da je jedan od ključnih elemenata paketa za obranu demokracije koji je predložila Europska komisija, a podržao ga Europski parlament i obrazovanje za demokraciju, u ovo digitalno doba odlučili smo napraviti svojevrsnu malu školu demokracije u TikTok formi“, kaže Dragičević.

Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti / Foto: Petra Travinić

Kako je N1 televizija već dio konzorcija Jadranskog digitalnog medijskog opservatorija (ADMO), koji s ostalim partnerima u svim državama članicama EU-a radi pod kišobranom Europskog digitalnog medijskog opservatorija, koji, među ostalim prati i kako se primjenjuje implementacija Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, važan dio cijelog paketa za obranu demokracije jest i borba protiv dezinformacija. U paketu obrane demokracije nalaze se teme transparentnosti stranog utjecaja, financiranje političkih stranaka, a za isti cilj važni su i Akt o digitalnim uslugama koji regulira velike tehnološke platforme, Akt o slobodi medija te prije svega poticanje građana za demokratskim angažmanom.

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica GONG-a / Foto: Petra Travinić

Stoga je koncept projekta D za Demokraciju uključiti stručnjake iz područja obrazovanja za demokraciju koji će u seriji kratkih videa, ali i dugih eksplikacijskih intervjua, ostati u digitalnom prostoru kao svojevrsna „digitalna škola demokracije“, u kojoj će se govoriti o svim najvećim izazovima za Europu danas, ali i rješenjima koje nudi, upravo u sklopu paketa obrane demokracije.

Marko Kovačić, stručnjak za politike mladih / Foto: Petra Travinić

U projektu sudjeluju – Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica GONG-a, Marijana Grbeša, redovna profesorica na Fakultetu političkih znanosti, Marko Kovačić, stručnjak za politike mladih i demokratsko obrazovanje te Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske.

U nedavnom istraživanju Eurobarometra gotovo 9 od 10 ispitanika smatralo je da je civilno društvo važno za promicanje i zaštitu demokracije i zajedničkih vrijednosti. Istraživanje Eurobarometra, također pokazuje da su glavni razlozi za zabrinutost građana EU-a u kontekstu izbora u Europi povezani s osobama koje svoju odluku o glasanju temelje na dezinformacijama (78 posto), nakon čega slijedi manipuliranje izborima putem kibernetičkih napada (72 posto), prikriveni utjecaj stranih zemalja na izbore (70 posto) i pritisak građana da glasaju na određeni način (65 posto).

Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara / Foto: Petra Travinić

Još od Konferencije o budućnosti Europe, jedne od najvećih deliberativnih akcija u Uniji u povijesti, jasno je da je glas građana nešto što je Europi, koju mnogi i dalje često gledaju kao komplicirani konstrukt, nužno za njezinu opstojnost, kredibilitet, ali i u ovako tmurnim vremenima, i dalje kao ideal, i najbolji mogući oblik vladavine i regionalne organizacije koji postoji u svijetu. Stoga i D za demokraciju.

Od 29. travnja do 7. lipnja pratite D za Demokraciju na svim društvenim mrežama N1.

N1 TikTokN1 InstagramN1 X

EK Hrvatska X – EK Hrvatska Instagram

Više informacija o paketu za obranu demokracije možete naći na:

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj

Paket – Obrana demokracije

Akt o digitalnim uslugama

Akt o umjetnoj inteligenciji

Europski akt o slobodi medija

#EUDemocracy #EKHrvatska , #DSA, #DigitalEU #DigitalServicesAct #AIact #MediaFreedomAct #antiSLAPP #RuleOfLaw #DefenseOfDemocracy

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!