Inspekcija na LNG terminala u Omišlju: Lokalci traže sankcije i prekid radova

Vijesti 31. kol 201921:56 > 22:00
N1

Ne prestaju prijepori oko izgradnje LNG terminala na Krku. Uporna načelnica Omišlja uspjela je na gradilište dovući državnu inspekciju. Dok ona očekuje da se radovi zaustave zbog, kako tvrdi, niza nepravilnosti, oštar odgovor dobila je od direktorice LNG-a Hrvatska Barbare Dorić, koja je optužuje za niz "konstruiranih laži".

Nakon šeste prijave općine Omišalj, Državna inspekcija potvrdila je da je pokrenula nadzor nad gradilištem plutajućeg LNG terminala. Sporni su novi gatovi. Domaći tvrde da se nezakonito uništava obala jer su predviđeni takozvani kesoni, betonske ploče, a postavljaju se piloni – stupovi.

“Ja zaista očekujem postupanje građavinske inspekcije, zaustavljenje radova, izricanje sankcija za sve prekršaje i vraćanje ovog projekta u zakonitu sferu”, kaže načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović.

Na pitanje što točno podrazumijeva “zakonita sfera”, Ahmetović odgovara:

“Vraćanje na početnu točku. U prostornom planu općine Omišalj ovdje je predviđen kopneni terminal. Dakle, ponovno cijeli postupak studije utjecaja na okoliš, izdavanje lokacijske dozvole ili vraćenje na onu lokacijsku dozvolu koja je bila pravomoćna za kopneni terminal.”

N1

No, je li realno očekivati vraćanje na početak projekta za koji se neprestano ponavlja da je strateški? A kad je od državnog interesa, onda se ne pitaju baš svi državljani.

“Vjerojatno misle za nas da smo ono, ne znam kako to objasnit, ča, mali ljudi koji znaju samo za otok Krk. – Domoroci? – Da, tako nekako”, smatra ‘domaći’ Luka Tomljenović.

“Gotovo je, sad je gotovo, do sad su se nekako natezali, ali sad su počeli čak i raditi kako ne bi smjeli, kako nije dogovoreno. Čisto sumnjam da bi se moglo prekinuti”, dodaje Ivan Ilijić iz Omišlja.

U kojoj je fazi inspekciji nadzor, jesu li inspektori fizički izašli na teren – odgovore na upite nismo dobili. Kao ni od investitora, same tvrtke LNG Hrvatska. Hoće li doista obustaviti radove ako se utvrdi da su nezakoniti? U izjavi za Novi list direktorica je bila prilično oštra prema načelnici Omišlja.

“Riječ je o pritisku načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović. Nakon konstruiranih laži koje plasira u javni prostor, ne bi me iznenadilo ni da načelnica izjavi kako skrivamo vanzemaljce na gradilištu”, optužila je načelnicu direktorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić.

“Žao mi je da gospođa Dorić postaje vrlo nervozna. Ne znam zašto jer iza nje stoji čitav državni aparat – pa i one institucije koje same sebe nazivaju nezavisnima. Ima razloga biti nervozna, imat će sve više. I ne, ja neću odustati”, odlučno odgovara Ahmetović na optužbe direktorice.

N1

Pitali smo lokalno stanovništvo stoje li iza svoje načelnice.

“Ima pravo gospođa načelnica da se bori!”
– Vi ste iza nje?
“Jesam!”
– A što mislite, hoće li vas država poslušati?
Neće!
– Zašto?
“Jer znam da neće”, pesimistična je Omišljanka Marija Brusić.

Jer zna da neće! Lakonski, a tako razarajuće precizan odgovor! Eto, toliko zapravo vjeruje u tu našu Državu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram