Bogata pravosudna jesen: Nastavljaju se suđenja za najveće korupcijske afere

Vijesti 02. ruj 201920:20 > 21:48
Ilustracija

Pravosudna jesen bit će bogata sadržajem. Nastavljaju se suđenja u najvećim korupcijskim aferama. Na zagrebački Zrinjevac došao je Ivo Sanader, na ponovljeno suđenje. U sudnici do bio je njegov bivši ministar prometa Božidar Kalmeta zbog afere Remorker.

Nakon što je triput odbio svjedočiti u Zagrebu, svjedok optužbe, Stephan Hurlimann, direktor jedne od švicarskih tvrtki Roberta Ježića, ispitan je video vezom.

“Ježić mi je rekao nakon što je bio u pritvoru u Hrvatskoj da je nasamren da novac proslijedi dalje gospodinu Sanaderu ali ne znam detalje”, kazao je Hurlimann.

N1

Zašto i tko je Ježića nasamrio – Hurliman ne zna. Dodaje da, kao upravljački savjetnik, nije bio upleten u donošenje odluka vezanih za Ježićevu tvrtku u Švicarskoj.

“Nije govorio istinu naravno, prvo je štiteći Ježića, govorio da je on odgovorna osoba za sve, a sad eskivira, ne znamo tko je vodio poslovanje Xenoplasta po njemu”, odgovara Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je trebao primiti 10 milijuna eura, USKOK Sanadera tereti i da je sa Zsoltom Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. U novoj sezoni, bivši premijer dolazit će iz Remetinečkog zatvora u kojem služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska.

Naloženo mu je I da vrati 17 i pol milijuna kuna provizije iz tog slučaja, no Sanader to nije učinio, pa bi trebala krenuti ovrha njegove imovine.

“Ne znamo, nemamo nikakvih indikacija da se bilo kakva ovrha provodi ovaj čas”, tvrdi Prodanović.

Stanka u suđenju Sanaderu, HDZ-u i ostalima za Fimi Mediju traje već godinu dana. U jednom od krakova afere, prošli tjedan je optužbi oslobođen bivši šef MUP-a Ivica Kirin. U sudnici je danas bio još jedan Sanaderov ministar – Božidar Kalmeta. Brani se od optužbi da je ‘podijelio’ preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Najprije bi se moglo završiti suđenje bivšem šefu HGK Nadanu Vidoševiću kojeg se tereti da je izvukao iz HGK najmanje 39 milijuna kuna. Ove jeseni sud će razmatrati vještačenja, potom bi trebale uslijediti završne riječi, a do kraja godine presuda. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici vjerojatno neće tako skoro dočekati presudu – kraju se privodi tek jedan dio procesa vezan uz zapošljavanje ‘preko veze’. Brojne točke optužnice u slučaju Agram još nisu ni otvorene. Inače, Bandić je uhićen prvi put prije pet godina. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram