"U Hrvatskoj gotovo da nema čovjeka koji vjeruje premijeru Plenkoviću"

Vijesti 18. ruj 201908:24 > 08:25
N1

Uoči aktualnog prijepodneva u Novom danu razgovarali smo sa saborskim zastupnikom SDP-a Gordanom Marasom.

Osvrnuo se na uhićenje novinara Gordana Duhačeka. Zoran Milanović izjavio je da je uhićenje orkestrirano s vrha, premijer Plenković odgovara da takve izjave “nebuloza”

VEZANE VIJESTI

“Svatko tko malo bolje promotri situaciju shvatit će da tu nije bilo namjere, kako je policija interpretirala, vrijeđanja policije i da nije bilo potrebe za ovakvim nečim. Uloga predsjednika države je da upozori na anomalije u društvu, da stvari koje unazađuju društvo treba sankcionirati, a ne tolerirati.

Mislim da je predsjednički kandidat Zoran Milanović dobro reagirao. Premijer Andrej Plenković, kao što mnogo stvari zanemaruje, zanemario je i ovu, što za stanje u društvu može biti vrlo opasno”

“Kontradiktorne su izjave. Novinar daje jedne informacije, policija druge, ministar treće. Onda se nađe predsjednik Sabora koji kaže da je Index brutalan prema HDZ-u, kao da nisu zaslužili. I to još dovodi u kontekst s ovim slučajem. Tim više baca sumnju da se ova policijska brutalnost dogodila upravo zbog toga. Jer je Index jedan od najžešćih medija koji kritiziraju postojeću vlast i kriminal koji se događa oko Vlade. To je po meni pokušaj zastrašivanja slobodnog novinarstva i na to moramo odgovoriti na najenergičniji mogući način. Dobro da je predsjednički kandidat Milanović istupio jer mora netko kad predsjednica neće. Ona je dio tog društva, to su njeni prijatelji.”

Gordan Maras smatra da gotovo nitko ne vjeruje premijeru.

“Nije problem što ja ne vjerujem Andreju Plenkoviću. U Hrvatskoj gotovo da nema čovjeka koji vjeruje premijeru Plenkoviću. On je u svakoj mogućoj situaciji uhvaćen u raskoraku, bez ikakvih odgovora. Oko Vlade, oko Agrokora, oko situacije u Hrvatskoj.”

Na aktualnom prijepodnev sedam SDP-ovaca postavit će pitanje premijeru, kaže Maras.

#related-news_0

“Pitanja je toliko, toliko je tema i materijala, ali nećemo olakšavati premijeru Plenkoviću, neka se znoji malo”, kaže Maras i dodaje da  će ukupno sedam SDP-ovih zastupnika postaviti pitanje na aktualcu.

“U pravilu se ne dobiju odgovori, ali građani su već naučili na tu vrstu forme aktualnog prijepodneva. Gotovo ga je nemoguće iskoristiti da biste dobili kvalitetan odgovor jer premijer i ministri odgovaraju ono što njima odgovara, što će ostaviti dojam na njihove birače. Ali ta forma je dobra da se vidi reakcija premijera na pitanja koja su aktualna. Da se vidi da ga se sve može pitati.”

Osvrnuo se na još jednu temu koja će obilježiti jesen – referendum ’67 je previše’. 

#related-news_0

“Mislim da će HDZ pokušati što god može da referenduma ne bi bilo. Možda će se pokušati dogovoriti sa sindikatima oko izmjene zakona, možda će pokušati preko Ustavnog suda. Ako ne bude dogovora sa sindikatima, očekujem da će inzistirati na referendumskom pitanju. Podržavam sindikate bez obzira što neki sindikati imaju zamjerke prema Vladi u kojoj sam ja bio. Kada imaš 700.000 potpisa na stolu, kada imaš pitanje, koje je jednostavno – ja mislim da građani Hrvatske imaju pravo odgovoriti na to pitanje.”

Kad je riječ o predstojećem glasanju o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću – Maras je odgovorio na pitanje očekuje li da će Siniša Varga, bivši SDP-ov ministar zdravlja, dići ruku za vladajuću većinu.

“Od svih onih koji su izdali svoje birače, politički ne očekujem više ništa. O tim ljudima ne razmišljam. Što prije budu izbori i građani ih se politički riješe, to bolje za Hrvatsku i sve nas.”

Ovih dana priča se i o ‘pravilima igre’ u HDZ-u uoči predsjedničkih izbora. Pitanje je – znaju li se dvije najveće stranke unutar sebe nositi s različitim mišljenjima?

“Pristalica sam toga da bi se svako vodstvo stranke trebalo moći nositi s kritikama iz stranke. HDZ se uopće ne može nositi s kritikom. Plenković će izbjeći izbore u HDZ-u. Prvo će se pozvati na predsjedanje Europskom unijom, pa parlamentarne izbore. Ili će Plenković biti jedini kandidat ili izbora u HDZ-u uopće neće biti”, smatra Gordan Maras.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram