Varga o prelasku u MB365: Jedino mi je taj klub ponudio da provedem reforme

Vijesti 19. ruj 201912:41 > 13:30
N1

Saborski zastupnik Kluba Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika i predsjednik Upravnog vijeća Hitne medicinske pomoći Grada Zagreba Siniša Varga bio je gost N1 studija uživo.

Na pitanje zašto je donio odluku da uđe u Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika, Varga je rekao: “Nakon što sam proveo određeno vrijeme kao nezavisni zastupnik, uvidio sam puno nedostataka. Razgovarao sam s gotovo svim predstavnicima klubovima u Hrvatskom saboru. Tražio sam mjesto gdje mogu provesti reforme koje planiram, to mi je ponudio jedino saborski klub Milana Bandića. Radi se o tome da sam prihvatio tu ulogu jer smatram da je Hitna medicinska pomoć okosnica zdravstvenog sustava.”

VEZANE VIJESTI

“Već na prvoj sjednici Upravnog vijeća smo donijeli neke strateške odluke. Ja držim da je politika nešto što mora biti praktično, politika ne može biti teoretsko zanimanje koje samo na nešto ukazuje. Smatram da moje vještine upravljanja u zdravstvu moram moći negdje primijeniti. Ja u Saboru dobivam razliku plaće u odnosu na bolničku, što je nekih 2 tisuće kuna”, pojašnjava Varga. 

Varga je kazao kako je mogao postati predsjednik Upravnog vijeća Hitne medicinske pomoći u Zagrebu i bez ulaska u stranku Rada i solidarnosti BM 365. 

“Kao stranačka osoba i kao dio kluba Stranke rada i solidarnosti, naravno da imamo dogovor kako glasamo o pojedinim zakonskim prijedlozima. No, ako smatram da se neki zakonski prijedlog kosi s mojim uvjerenjima, ja za njega neću glasati”, odgovorio je Varga na pitanje hoće li sada u Saboru glasati za zakonske prijedloge u skladu s pozicijom stranke. 

Na pitanje o tome hoće li dati podršku Milanu Bandiću kao predsjedničkom kandidatu, Varga je kazao kako o tome dosad nije razmišljao jer o tome nije bilo niti spomena. 

Osvrnuo se i na riječi Zorana Milanovića koji je rekao kako bi najpoštenije bilo da on i Opačić vrate svoje saborske mandate. “Smatram Zorana Milanovića prijateljem i poznajem ga dugo godina. Što je izrečeno o meni i mojoj temi tu ne mogu proturječiti, ja shvaćam zašto je to njegov stav, ali dopustite meni da imam svoj stav. Odluku o napuštanju SDP-a nije donesena preko noći, ostavio sam mnoge prijatelje”, kazao je Varga. 

#related-news_0

Pojasnio je i jedan od uvjeta kojima je uvjetovao ulazak u klub. “Jedna od četiri stvari je hitna helikopterska medicinska pomoć. Imamo stare helikoptere koji su proizvedeni 1967. koji troše previše goriva i ne mogu sletjeti tamo gdje mogu sletjeti civilni. Da poštujemo vlastite zakone u zemlji, a prema kojima se vojni helikopteri ne bi smjeli koristiti za prijevoz civila, već bismo odavno imali vlastitu hitnu helikoptersku medicinsku pomoć”, rekao je. 

Upitan o tome kako je moguće da je ministar Kujundžić dao paraf na zahtjeve sindikata bez konzultacija s ostalim ministarstvima, Varga je rekao: “Pitanje je kako se dogodilo to da je ministar dao svoj paraf bez konzultacija s ostalim ministarstvima. Smatram da je to greška u koracima. Ministar je nespretno ispao igrač sindikata.”

Kratko je prokomentirao i odlazak liječnika i medicinskih sestara iz Hrvatske. “Mi ne možemo zabraniti migraciju ljudi, ali činjenica je da naši liječnici i medicinske sestre i njihove vještine su jako cijenjene u inozemstvu, a trebali smo ih početi cijeniti i u Hrvatskoj”, kazao je zaključno Varga. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.