Zbog nagomilanih dugova bolnice u strahu od ovrha, nedostaje 300 lijekova

Vijesti 23. ruj 201906:58 > 07:04
Grgo Jelavic/PIXSELL

Nakon što je ovršena kninska bolnica, i ostale koje su dužne veledrogerijama strahuju da bi im se to moglo dogoditi. S druge strane, iz ljekarničke komore upozoravaju da trenutačno nedostaje 300 vrsta lijekova.

Nakon kninske i ostalih 20-ak bolnica diljem Hrvatske strahuju od ovrhe.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji će se i danas sastati s ravnateljima bolnica, ponavlja: dug će podmiriti županije i HZZO. Od toga ne odustaje.

“Postoji zakonski osnov gdje su jedino samo i isključivo županije odgovorne kao vlasnici bolnica za njihovo financijsko poslovanje. Naravno da ministarstvo i vlada neće okrenuti glavu”, rekao je ministar Kujundžić.

No to je vatrogasna mjera, a sustav se godinama urušava, piše HRT.

VEZANE VIJESTI

S druge strane veledrogerije traže podmirivanje duga. Najveći dužnik je dubrovačka bolnica, a najduže čekaju vinkovačku. Prva ovršena, kninska, za sada može normalno funkcionirati – lijekova ima.

“Za sada imamo lijekove, ovrha se dogodila i mi očekujemo rješavanje ovog pitanja u najkraćem mogućem roku tako da neće biti potrebe za dodatnim mjerama”, tvrdi predsjednica Upravnog vijeća Opće i veteranske bolnice Knin Ana Marić.

No zato se žale u ljekarnama, pa čak i onim bolničkim. Najviše nedostaju antibiotici.

“Nedostaje 300 različitih lijekova, uzroci su različiti. Radi se o problemima u nabavi, proizvodnji ili komercijalnim razlozima”, rekao je za HRT potpredsjednik Ljekarničke komore Mario Vrebčević.

Stanje za sada nije kritično i dostupni su zamjenski lijekovi, ali zbog svega su zabrinuti u udruzi za promicanje prava pacijenata. Ako lijeka nema, pacijenti ga nabavljaju u susjednim državama.