"Tri vodeća kandidata su nakovanj, a populisti poput Kolakušića su čekić"

Vijesti 30. ruj 201910:34 > 10:53
N1

U N1 Studiju uživo gostovala je potencijalna predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković koja je komentirala predstojeće predsjedničke izbore.

Upitana koliko je izgledno da će prikupiti 10 tisuća potpisa, budući da je još uvijek potencijalna predsjednička kandidatkinja, Dalija Orešković je rekla kako smatra da neće biti problema, budući da ima logistiku i mrežu volontera.

Na pitanje što misli o činjenici da postoji sada već deset potencijalnih predsjedničkih kandidata, Orešković je rekla kako misli da ni to nije problem. “Dapače, demokracija postoji tamo gdje postoji mogućnost odabira.”

“Problem je što postoje realno samo tri – po anketama – kandidata. Po meni to su kandidati koji predstavljaju staro nasllijeđe. Sva tri vodeća kandidata svrstavam u tu kategoriju i opisujem ih kao nakovanj, a čekić su oni populistički kandidati poput Kolakušića.”

VEZANE VIJESTI

Orešković smo upitali je li populizam činjenica da i ona tvrdi da takav sustav treba mijenjati, odgovorila je kako su njezina “retorika i populizam put koji se nalaze između tog čekića i nakovnja. Rak-rana ovog društva su korupcija i nepotizam.”

“Nadzor nad trošenjem javnog novca ne odgovara ni SDP-u, ni HDZ-u i to se nije promijenilo u Hrvatskoj ni u ona dva slučaja kada je SDP dobio priliku promijeniti trendove.”

Istaknula je kako se njen program može sažeti u dvije točke. “Prvo, tvrdim da je velika laž i manipulacija biračima da je za funckciju predsjednice države potreban samo karakter. Mi bismo trebali osobu na Pantovčaku koja će predstavljati one vrijednost i odredbe koje su Ustavom zacrtane. Predsjednici dosad nisu konzumirali prava koja imaju u Ustavu.”

Upitana da komentira činjenicu kako se pojavljuju kandidati poput Ante Đapića koji bi mijenjali Ustav tako da prošire predsjedničke ovlasti i je li to potrebno, Orešković je kazala kako “predsjednik ima taman onakve ovlasti kakve bi trebao imati u pristojno uređenoj demokratskoj državi. Naš problem je što nikada nismo imali takvu osobu na Pantovčaku, nego smo imali produženu ruku SDP-a ili HDZ-a.”

#related-news_0

Istaknula je kako “s ekonomskog stajališta, niti jedna stranka ne nudi nešto bitno drugačije, njihovim stranačkim interesima to ne ide u prilog, niti poslovnim subjektima koji su povezani s SDP-om ili HDZ-om.”

“Imamo dvije velike političke grupacije, ja ih zovem politički karteli. Jedan je HDZ.  Na stranačku infrastrukturu HDZ-a se nakalemilo puno interesnih skupina koje imaju svoju korist.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram