Za vikend povoljno, novi tjedan nosi svježije vrijeme

Vijesti 24. tra 201510:12 > 10:15
N1

Veza između vremena (u širem i užem smislu) i zdravlja sigurno postoji, samo na neke ljude utječe više, a na neke manje.

Pojedine vrste vremena utječu nepovoljno na bolesnike s pojedinim vrstama kroničnih bolesti. Na primjer, magla je izrazito nepovoljna za astmatičare, hladnoća za kardiovaskularne bolesnike i slično. Manje promjene vremena osjećaju samo oni najosjetljiviji koje nazivamo meteoropati, a kod značajne promjene vremena tegobe mogu se javiti kod većine ljudi. Na našem području općenito gledano vremenske situacije dijelimo na južne koje su nepovoljne, vlažne i tople, i sjeverne koje su povoljne, kada nas potiče svježina, suh zrak i vedrina. Južinu smo imali jučer kao najavu današnje promjene vremena. S obzirom da se vrijeme danas mijenja, nepovoljan utjecaj koji će prevladavati u prvom dijelu dana će u popodnevnim satima slabiti i za vikend ćemo se već osjećati bolje!

Jučer smo gledali oblake koji su sa zapada prema istoku polako zauzeli cijelu regiju. Ovi na istoku su bjelji, no to je zato što su visoki i hladni. Opakiji su zapravo ovi u zapadnoj Hrvatskoj iz kojih mjestimice pada i kiša.

Tijekom dana pljuskovi će se početi pojavljivati na sve većem području, prijepodne već u južnoj Hercegovini i Dalmaciji, zatim i u zapapdnom dijelu Hr i BiH. U Srbiji se očekuju samo sporadični pljuskovi i to osobito u zapadnim krajevima. Kiša će često biti praćena grmjljavinom, a ponegdje može biti i obilnija, prije svega u planinskim područjima.

U Dalmaciji i Hercegovini umjereno i jako jugo

Navečer će kiša sa zapada prestati, a zatim će se sa zapada djelomice, a zatim i potpuno razvedriti.

U Dalmaciji i Hercegovini puhat će umjereno i jako jugo, na šibenskom i splitskom području u prvom dijelu dana s olujnim udarima. Takvo je jugo samo neugodno, no ne utječe na pomorski promet. Ipak, more će u takvim
uvjetima biti valovito. Drugdje vjetar većinom slab južni i jugoistočni, u zapadnom dijelu regije uključujući i sjeverni ujutro Jadran jugozapadni.

U Hrvatskoj i BiH svježe, većinom za oko 5 do 8 stupnjeva hladnije nego jučer. U Srbiji podjednako toplo kao jučer.

Iduće noći u Hrvatskoj i BiH hladnije nego noćas, a na istoku podjednako.

Sutra ponovno sunčanije i toplije i većinom bez kiše. Ako boravite u prirodi, ne zaboravite na zaštitu od sve jačega sunca, a ako ste alergičari izbjegavajte staništa alergogenih vrsta jer je povećana koncentracija peluda. Mala mogućnost za pokoji pljusak ipak postoji, ali uglavnom samo u Pomoravlju i na krajnjem jugoistoku regije i to osobito ujutro te u rijetkim gorskim područjima Hrvatske i BiH poslijepodne.

U nedjelju slično, barem djelomice sunčano, sredinom dana umjereno vjetrovito i toplo, uglavnom od 15 do 20.

Početak novog tjedna donosi promjenljivo i svježije vrijeme, vrlo vjerojatno uz češću i obilniju kišu nakon koje stiže ponovno nešto svježije razdoblje.