Bošnjaković o slučaju silovanja maloljetnice: I sudac je primio prijetnje

Vijesti 15. lis 201912:56 > 14:22
Ilustracija

Povodom događanja vezanih uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru u kojem je žrtva maloljetna osoba, ministar pravosuđa danas daje izjavu medijima. Sudac istrage je, naime, osumnjičene pustio da se brane sa slobode, a ta je odluka šokirala javnost.

“Ocjenjivati je li sud pogriješio neću, to bi značilo da se miješam i da ulazim u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud pogriješio, postoje pravni lijekovi. Podnijet će žalbu Županijskom državnom odvjetništvo i ovi kojima su izrečene mjere opreza. Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, ali ovo što je objavljeno zvuči vrlo loše i u svemu tome trebamo sigurati mir i voditi računa da sve ovo što se objavljuje, podaci koji su tajni, da to jako šteti isključivo žrtvi. Ovdje treba pustiti sud da odradi svoj posao, ova odluka je donesena, obrazložena, žalba jedna je podnijeta, vjerojatno će biti i ostale i postoje mehanizmi da se reagira na pravi način”, rekao je Bošnjaković, dodavši da vjeruje da nema potrebe da osobno ide u Zadar, te iskazao uvjerenje da će sud u zakonitim rokovima donijeti odluke koje treba donijeti.

VEZANE VIJESTI

 Što se tiče mogućeg premještanja slučaja iz Zadra na neki drugi sud, Bošnjaković je rekao da bi takvo nešto moralo predložiti Državno odvjetništvo, što bi trebalo biti obrazloženo kvalitetnim razlozima. “Mislim da bi tu bio nadležan Vrhovni sud tu odlučiti, a ne znam da je bilo tko takav prijedlog uputio”, Bošnjaković.

Upitan hoće li protiv suca provoditi stegovne mjere, Bošnjaković je rekao: “Što se tiče stegovne odgovornosti, to jest jedna od ovlasti koje ja imam, ali u ovoj fazi postupka ne vidim nijedan element da bih takvo nešto napravio. Odluka je donesena, protiv nje se može podnijeti pravni lijek.”

Ministar je istaknuo da će postupak biti složen te da ne može znati koliko će trajati.

“Potpuno razumijem uznemirenost javnosti, ali moramo se suzdržati od harange, moramo pustiti da državna tijela obave svoj posao, treba voditi računa o žrtvi. Treba utvrditi činjenice, provesti dokazni postupak. Koliko god poštujem postupke i vijesti gdje su mediji mnoge stvari otkrili, koje ne bi bile otkrivene, ovo je specifičan postupak”, rekao je Bošnjaković.

“Ponekad mediji donose presudu bez da znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvjerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost.”

Nije želio povlačiti paralelu ili uspoređivati ovaj slučaj sa slučajem Damira Škare. “Sve su to različiti predmeti. Svaki predmet ima drugačiju strukturu i teško da možemo povlačiti znakove jednakosti između tih predmeta”, rekao je Bošnjaković.

“Sud je ovdje izrekao mjeru preza, vidjet ćemo kako će Izvanraspravno vijeće gledati na to”, rekao je.

Državno odvjetništvo u Zadru danas je, inače, podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage.

Podsjetimo, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković obratio se javnosti u ponedjeljak kako bi objasnio zašto su mladići osumnjičeni za silovanje maloljetnice pušteni na slobodu.

“Sudac je procijenio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema”, kazao je Visković.

Uslijedio je niz reakcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.