HUP otkazao konferenciju za medije nakon poruke iz Vlade

Vijesti 16. lis 201906:56 > 07:21
Sandra Simunovic/PIXSELL

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) trebali su se od 10 sati na konferenciji za novinare očitovati na Vladinu najavu promjena zakona o radu i mirovinskih zakona. No konferenciju za medije su odgodili.

U emailu koji su poslali medijima u srijedu ujutro stoji da otkazuju, odnosno odgađaju konferenciju za medije koja je trebala biti održana danas.

“Konferenciju odgađamo budući da smo dobili najavu iz Vlade da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina.

Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva”, stoji u emailu iz HUP-a.

HUP je anije komunicirao da se protivi prijedlozima Vlade ‘zbog negativnih implikacija na gospodarstvo i radnike u realnom sektoru, uvjete poslovanja u Hrvatskoj i novih troškova koji se nameću poslodavcima’.

VEZANE VIJESTI

Oglasili su se i iz SSSH-a.

“Sabor u četvrtak raspravlja o Zakonu o mirovinskom osiguranju. Ako Sabor usvoji zakon, Vlada i Sabor time će prihvatiti sve zahtjeve inicijative 67 je previše sadržane u referendumskom pitanju te usvajanjem zakona više neće postojati uvjeti za raspisivanje referenduma. SSSH cijelo vrijeme inzistira kako je to grubi udar na demokraciju jer je vrijeme da građani imaju priliku izjasniti se na referendumu, osobito kad su za to bili ispunjeni uvjeti i prikupljen više nego dovoljan broj potpisa. No istovremeno, bit će to velika pobjeda građana i sindikata jer smo po prvi puta prisilili vlast da promijeni vlastiti zakon, odustane od reforme i prihvati sve naše zahtjeve! Pokazali smo da smo zajedno jači i da zajedno možemo mijenjati stvari!”

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram