Kovačević: Tesla može napraviti sustav e-glasanja, bio bi sigurniji od sadašnjeg

Vijesti 10. stu 201910:59 > 11:16
REUTERS/Stig-Ake Jonsson/TT News Agency

U Točki na tjedan ugostili smo predsjednicu Ericssona Nikola Tesla Gordanu Kovačević koja je govorila u uspjehu te kompanije koja je nedavno obilježila 70. obljetnicu poslovanja.

Gordana Kovačević prvo je govorila o transformaciji svoje kompanije te je dala konkretne primjere kako to izgleda.

“Sedamdeset godina je izuzetno dugi vremenski period u kojem se mijenja tehnologija te kupci i njihovi zahtjevi, mijenjaju se znanja i vještine zaposlenika, tako da u vremenskom periodu od 70 godina – da se nismo transformirali, mijenjali sebe i organizacijsku kulturu, vodsstvo, fokusirali se na strateška područja – sigurno da danas ne bismo opstali.”

“I prilikom mog govora za 70. obljetnicu komapnije rekla sam sljedeće: ‘ali naše tansformacijsko putovanje se nastavlja i ono će trajati cijelo vrijeme’. Jer kada radite u visokim tehnologijama, u komunikacijsko-informacijskoj tehnološkoj industriji, onda ono što je konstanta jest promjena.”

VEZANE VIJESTI

Pojasnila je što to znači. “Ulaganje u znanje i vještine zaposlenika, kontinuirano fokusiranje na prave stvari, definiranje strategije za budućnost i stalna gradnja organizacijske kulture s jedne strane visokih performansi, a s druge strane potrebno je njegovati inovativnost i stalno dolaziti sa novim rješenjima, proizvodima i uslugama.”

“Tako da kompaniju koju vodim danas i kompanija koju sam vodila prije pet, 10 ili 15 godina nisu više iste kompanije,” dodala je.

Govorila je i o suradnji ove hrvatske kompanije sa švedskim Ericssonom.

“Naša partnerska suradnja s Ericssonom, globalnom korporacijom, liderom u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, traje od davne 1953. godine. Najprije smo bili licensni partner, potpisali nekoliko licensnih ugovora, ovisno o promjeni tehnologije, da bi 1995. godine postali pridružena Ericssonova kompanija u kojoj je on vlasknik s udjelom vlasništva 49,07 posto. I u toj partnerskoj suradnji smo se jako dobro upoznali.”

“Naravno da je važno tržište na kojem poslujete i Nikola Tesla je bilo izuzetno snažan na svim tržištima na području bivše Jugoslavije i bivšeg Sovjetskog saveza. Ericssonu je također bilo jako važno tržište, ali ne samo to. Naša inovativnost je došla do izražaja u punom obimo od 1995. nadalje.”

#related-news_0

Osvrnula se i na to kako je izgledao početak poslovanja s Ericssonom, budući da se veliki broj poduzetnika žali na birokraciju u Hrvatskoj.

“Budući da nas Ericsson poznaje dugi niz godina, mislim da je to drugačije od slučajeva kad ainvestitori prvi put ulaze na tržište.”

“Kompletni menadžment je radio sa državom jer je to bio jedan dobar model koji će osigurati komapniji da bude konkurentna idućih 20, 30 godina i slično te smo definirali jako dobar model kako napraviti restrukturiranje i transformaciju kompanije u tom periodu.”

Na pitanje koliko je teško opstati u državi koja je daleko od toga da bude država znanja odgovorila je sljedeće:

“Ja uvijek gledam i na odgovornost nas kao poduzetnika i odgovornost države.”

“S jedne strane svatko od nas u svom dijelu svemira – tako da kažem – treba napraviti ono maksimalno što može da pridonese i kvaliteti razvoja društva u kojem radimo, a s druge strane, da ne budemo nekakav izolirani otok u družavi u kojoj živimo, već da surađujemo, da dajemo prijedloge, da stvaramo jedan široki ekosustav kvalitetnih kompanija, kvalitetnih ljudi, neovisno o tome jesu li oni u privatnom ili javnom sektoru.”

Na pitanje bi li Ericsson Nikola Tesla mogao napraviti siguran sustav za e-glasanje, Kovačević je odgovorila kako se takav sustav u ENT može napraviti u primjerenom roku te da ona osobno podržava e-glasanje jer bi bilo brže, efikasnije i sigurnije nego sad kada se glasovi broje ručno, uz veliku mogućnost ljudske greške.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram