Dačić: Hrvatska ne može organizirati ni sastanak EPP-a

Vijesti 14. stu 201916:21 > 16:30
N1

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić se danas u Beogradu susreo s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom.

Odgovarao je na pitanja novinara o nedolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na kongress EPP-a koji se održava u Zagrebu.

“Tu nije riječ o nekoj predizbornoj kampanji ili atmosferi, nego o sistematskom stvaranju određene antisrpske atmosfere koja se manifestira na jedan ovakav način.”

VEZANE VIJESTI

“Ja sada postavljam i pitanje – Hrvatska će od 1. siječnja predsjedati Europskom unijom. Pa kako će oni organizirati sastanak sa Zapadnim Balkanom? Pa čekajte, oni ne mogu organizirati sastanak EPP-a. Jesu li su oni sposobni za takvo nešto ili nisu? To nije problem Vučića ili Srbije, to je pitanje je li moguće da se stvori jedna takva atmosfera. To u Srbiji nikada ne bi bilo moguće, da sada netko osporava nekome potrebu sa sudjeluje u nekom regionalnom ili međunarodnom skupu, kao što se to događa u Hrvatskoj.”

#related-news_0

Podsjećamo kako je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio u srijedu da su reakcije u Hrvatskoj u povodu najavljenog sudjelovanja predsjednika Srbije i vođe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na kongresu europskih pučana u Zagrebu, posljedica “općeg protusrpskog ozračja” i upitao kako će Hrvatska predsjedati EU-om, kad ne može organizirati skup EPP-a bez problema.

Predsjednik Srbije i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić odlučio je da ne sudjeluje na Kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu 20. i 21. studenog i o toj odluci pismom izvijestio predsjednika EPP-a Josepha Daula. Danas je također potvrđeno da se ni sjednica predsjedništva niti sjednica političke skupštine Europske pučke stranke neće održati u Hrvatskom saboru, potvrđeno je u četvrtak iz HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.