GLAS i HSU traže povećanje cenzusa za pravo umirovljenika na novčanu pomoć

Vijesti 21. stu 201912:33 > 12:39
N1

Klub zastupnika Glasa i HSU-a najavio je u četvrtak da će na idućoj sjednici Gradske skupštine predložiti povećanje cenzusa za ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenicima s obzirom da ih je veliki broj ispao iz primanja te pomoći zbog rasta mirovina u protekle četiri godine.

Kada je odluka donesena 2014. bilo je 12.800 korisnika, a ta brojka je u prošlom mjesecu pala na oko 8000 umirovljenika koji koriste tu socijalnu pomoć, kazao je na konferenciji za novinare gradski zastupnik Stanko Kordić.

Stoga Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a predlaže da se podigne gornji i ukupni cenzus s 1500 na 1600 kuna.

Istovremeno, trenutno važeća odluka o socijalnoj skrbi definira i skupine korisnika te pomoći. Tako oni koji imaju ukupni prihod od 900 kuna, primaju 400 kuna pomoći, oni koji imaju od 900 do 1200 kuna mirovinu primaju 300 kuna pomoći, a oni koji imaju od 1200 do 1500 kuna mirovinu primaju 200 kuna pomoći.

Klub predlaže da se za prvu skupinu podigne cenzus na 1000 kuna, a za drugu skupinu 1300 kuna.

“Ta mjera bi vratila u sustav novčane pomoći još 4000 korisnika i u idućoj godini koštala proračun oko 12,7 milijuna kuna “, kazao je Kordić.

Predsjednica Kluba GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš upozorila je da je problem prometa u Zagrebu postao ozbiljan i da njegova infrastruktura trpi.

Klub na sjednici Skupštine 9. prosinca ide sa zaključkom vezanim za dostavna vozila u sklopu kojeg traži da se u roku od šest mjeseci napravi ono što je već propisano u odluci o uređenju prometa, u članku 18., gdje stoji da se mjesta na koja se parkiraju dostavna vozila moraju biti označena te postojati adekvatan prometni znak.

Kad je riječ o središnjem dijelu gradu, u prijedlogu Klub traži da se definira vrijeme u kojem je moguća dostava i da se, izvan tog vremena tu mogu parkirati svi drugi auti.

“Ovo je nešto što je sagledivo, ne zahtijeva dodatna sredstva, a olakšalo bi problem prometa u Zagrebu”, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Gradska zastupnica Sonja König istaknula je da Klub inicijativom kojom predlažu Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo da se promijeni pravilnik o držanju pčela želi omogućiti urbano pčelarstvo i u Zagrebu kao što je to slučaj u europskim i svjetskim gradovima.

Ovom inicijativom omogućilo bi se, kaže, držanje pčela pod određenim uvjetima u Zagrebu.

“Time bi se u Zagrebu omogućilo urbano pčelarstvo, očuvao bi se okoliš te doprinijelo kvaliteti zraka”, ustvrdila je König.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram