Državni vrh u Okučanima obilježio početak akcije Bljesak

Vijesti 01. svi 201518:20 > 18:25
N1

U Okučanima je obilježena 20. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je nakon 4 godine okupacije oslobođeno 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije. Riječ je o jednoj od najvažnijih bitaka u Domovinskom ratu čiji je kraj najavljen upravo ovom pobjedom.

Dvadeseta obljetnica oslobođenja zapadne Slavonije obilježena je mimohodom svečanog postroja.

Oslobađanje je počelo u zoru 1. svibnja iz dva smjera, a u njima su prvi puta su koristile i zračne snage. Jedan od 7200 pripadnika hrvatske vojske i specijalne policije u misiji koja je trajala nešto manje od 32 sata bio je i Mile Valentić koji priča o motivaciji koja je vladala u njegovoj postrojbi prije kretanja u akciju.

”Strašno smo bili motivirani, imao sam osjećaj zajedno s mojim kolegama da se pred nas postavila bilo koja zadaća nekog drugog tipa da bi mi to rješili onako… Toliko smo bili puni osjećaja tog domoljublja, ponosa”, kaže Valentić.

Na obljetnicu je stigao cijeli državni vrh koji je na jedan dan zaboravio političke nesuglasice i prepucavanja. Političari su samo odali počast žrtvama.

”Ponosni smo. U isto vrijeme sretni, a i žalosni zbog poginulih momaka u to vrijeme, tako da je danas dan kad se sjećamo poginulih”, rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a

Nakon ove bitke promijenio se tijek čitavog Domovinskog rata.

”Kroz ovu operaciju oružane snage Republike Hrvatske su u to vrijeme pozvale protivnika na mirnu reintegraciju, ali on nije prihvatio naše uvjete sa ženevskih pregovora i Republika Hrvatska morala je sprovesti drugu operaciju, a to je Oluja koja je bitka svih bitaka Hrvatske vojske”, kazao je Drago Lovrić.

Bljesak je bio osobito važan jer je pokazao da je hrvatska vojska sposobna izvesti i najkompeksnije operacije te da joj vojska Krajine više nije ravnopravan protivnik. Čime je zapravo najavljen kraj rata.