"Biti u neregularnoj situaciji, nemati papire, valjane dokumente, nije zločin"

Vijesti 10. pro 201914:52 > 17:32
N1

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Isusovačka služba za izbjeglice organizirala je okrugli stol na temu integracije izbjeglica u hrvatsko društvo. Ondje je sudjelovao i ravnatelj JRS-a za Europu Jose Ignacio Garcia, s kojim je razgovarala naša Ivana Dragičević.

Kako se osjećate kao osoba koja radi na pitanju migranata i izbjeglica i kao katolički svećenik, koji propovijeda Evanđelje, kada političari koje građani biraju, govore o kršćanskim vrijednostima danas u Europi, na neki drugačiji način od Evanđelja?

Ponekad se pitam čitamo li isto Evanđelje ili neku drugu knjigu. Istina. Papa Franjo vrlo se čvrsto očitovao o tome. Mogu razumjeti da ako si političar želiš pobijediti na izborima, ali za mene, puno je teže shvatiti da se možeš koristiti svačime da stekneš naklonost ljudi. Da se igraš njihovim strahom i dubljim uvjerenjima. To je vrlo prepredeno.

To me frustrira. Također u smislu manipulacije vjerom. Za nas, kao katoličku organizaciju, vjera nije oruđe kojim se koristimo da udaramo po ljudima, za nas je to energija i pokretač naših aktivnosti. Tako da je tu prva stvar – pomoći ljudima. Ne pitamo odakle su, koje su vjere, prakticiraju li vjeru ili ne.

To su osobe u potrebi.

Da, to je osoba u potrebi i vi ste bliski s njom. I onda, da, ako razgovor krene dalje, možemo podijeliti razmišljanja o vjeri, možemo razgovarati o Bogu. Također razumijemo koliko je vjera važna ljudima, jer ona je često jedna od rijetkih stvari koja preostaje u životima izbjeglica i migranata.

Razgovarajući o vašem poslu, onome što radi politika i onome što se događa na terenu, često svjedočimo tome da imamo iskaze ljudi, migranata i izbjeglica, o lošem tretmanu, kršenju njihovih ljudskih prava. Imamo i poziciju država npr. u Europskoj uniji, koje su u poziciji moći, jer su ti ljudi sada nigdje, bez ikakve društvene ili institucionalne potpore, kako gledate na to?

Mislim da je to pitanje principa i za nas kao nevladine udruge, crkve, ne možemo se skrivati i šutjeti u takvim situacijama. Biti u neregularnoj situaciji, nemati papire, valjane dokumente, nije zločin. Ni iz kojeg razloga, nijedna vlada ili vlast nema pravo koristiti silu bez mjere, kontrole, kako bi spriječila te ljude da uđu na njezin teritorij ili onda kada su na teritoriju da ih zatoči ili goni. Tako da smatram da je to pitanje principa, kako razumijevamo ljudska prava, kako razumijemo primjenu zakona.

#related-news_0

Smatram također kada je riječ o policijskim snagama na granici, nekada može biti teško kontrolirati stvari, no istodobno ako napustite temeljne principe, iznevjerili ste sustav. I to je nešto što ne možemo dijeliti, štititi, moramo govoriti o tome. Mi očekujemo da svi uključeni u takve aktivnosti rade bolje. Nitko ne može očekivati da mi s naše strane šutimo. To je nemoguće.

Cijeli intervju s Joseom Ignacion Garciom pogledajte u Točki na tjedan u nedjelju, 22. prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.