Maloprodaja raste osmi mjesec zaredom

Vijesti 04. svi 201512:18 > 12:22
EPA

Trgovina na malo u ožujku nastavila je s pozitivnim stopama realnog rasta već osmi mjesec zaredom. Kako pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kalendarski prilagođenim indeksima realan godišnji rast trgovine na malo usporio je sa 1,9% koliko je iznosio u veljači na 1,1% godišnje u ožujku.

U istom promatranom mjesecu, izostanak inflatornih pritisaka u većini kategorija potrošnje posljedično se odrazio na nešto nižoj stopi rasta trgovine na malo iskazano u nominalnim iznosima (+0,4% godišnje), navodi se u analizi RBA.

U odnosu na prethodni mjesec, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo u ožujku je realno stagnirao dok je u nominalnim iznosima zabilježio tek blagi rast od 0,1% u odnosu na veljaču 2015. godine.

“Uz učinak baznog razdoblja i deflacijske pritiske, rastu prometa u trgovini na malo manjim dijelom doprinosi i rasterećenje neto plaća s novim izmjenama poreza na dohodak te nastavak solidnih pokazatelja u turizmu. Međutim, pozitivni učinci rasta raspoloživog dohotka uvelike su ograničeni slabim tržištem rada koje i dalje karakterizira niska stopa zaposlenosti i visoka stopa nezaposlenosti”, prognoziraju analitičari RBA, a piše Index.hr.