Bandić predložio Markača za počasnog građanina Grada Zagreba

Vijesti 05. svi 201518:07 > 18:11
CROPIX/Srdjan Vrancic

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložio je za počasnog građanina Grada Zagreba generala Mladena Markača.

Bandić je za N1 komentirao odluku o predlaganju Markača za počasnog građanina. “Što se tu ima za komentirati? Pogledajte generalov CV i sve će vam biti jasno”, rekao je Bandić

Mladen Markač bivši je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata. Zapovjednikom Antiterorističke jedinice Lučko imenovan je početkom 1991. godine. Imao je ključnu ulogu u vojno-redarstvenoj Operaciji Bljesak 1995. godine. Sudjelovao je i operaciji Oluja.

Haški sud protiv njega je podigao optužnicu zbog sumnje da su njegove jednice počinile ratne zločine tijekom Oluje.

U prvostupanjskom procesu nepravomoćnom odlukom proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata te mu je određena kazna od 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće razmatralo je prvostupanjsku presudu. U studenom 2012. godine generali Markač i Ante Gotovina oslobođeni su svih optužbi te su pušteni na slobodu.

Podsjećamo, počasnim građaninom Grada Zagreba može se proglasiti osoba posebno zaslužna za promicanje vrijednosti demokratskog društva, povijesnih događaja i tradicija hrvatskog naroda, položaja i ugleda Grada Zagreba, njegovih odnosa s drugim gradovima u zemlji i inozemstvu te za razvoj Grada Zagreba ili pojedinih njegovih djelatnosti, državnik ili dužnosnik druge države, član međunarodne organizacije, odnosno organizacije druge države ili njihovih tijela posebno zaslužan za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u promicanju njezina suvereniteta, samostalnosti i samobitnosti na općeprihvaćenim načelima suvremenog svijeta.