Donosimo analizu izlaznih anketa

Vijesti 05. sij 202019:21 > 19:30
N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor i sociolog Dražen Lalić u posebnoj emisiji N1 Televizije u drugom krugu predsjednički izbora komentiraju rezultate izlaznih anketa.

Prema izlaznoj anketi u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović osvojio je 53,25 posto glasova birača, dok je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 46,75 posto.

Jadranka Kosor smatra kako s izlaznim anketama uvijek moramo biti oprezni, ali kako se razlika između Zorana Milanovića i KolindE Grabar-Kitarović čini respektabilna.

VEZANE VIJESTI

 “Uvijek s izlaznim anketama moramo biti vrlo oprezni. Međutim, i naše iskustvo s prvim krugom izbora pokazuje da izlazne ankete pokazuju smjer. To je vjerojatno smjer kojim će se kretati rezultati kada počnu stvarni, pravi rezultati iz DIP-a. Ja se ne bih sada tu se upuštala u zbranjanje i oduzimanje, međutim, razlika se za sada čini respektabilna u korist Zorana Milanovića.”

“Ako to zaista bude tako, ako se ovaj trend nastavi, onda će se dogoditi ono što sam ja rekla negdje na početku naših razgovora o izborima – da je moguće da se ponovo u Hrvatskoj dogodi da predsjednik, u ovom slučaju predsjednica, po drugi put ne izbori i drugi mandat.”

Dodala je i sljedeće:

“I to je nešto što će zahtijevati i dodatne analize. S druge strane, ako je to tako, mislim da bi se moglo pokazat, ali po ovom kako sada izgleda ne može u bitnome promijeniti konačni rezultat. To bi značilo da su ipak birači, građani donekle sazreli, da su shvatili da je njihov glas ipak nešto vrijedi.”

“Za mene ostaje veliko pitanje koliko će se taj odnos smanjivati”, rekla je zaključno Jadranka Kosor.

Dražen Lalić također smatra kako ćemo objektivno početi analizirati rezultate kada dođu rezultlati DIP-a.

“Mi možemo meritorno i objektivno ocjenjivati rezultate ovih izbora, tek možemo početi s time kada DIP objavi u 20:00 sati te prve rezultate. Ovdje trebamo biti oprezni, ali ako se ovaj podatak , rezultat izlaznih anketa stavi u vezu s ostalim pokazateljima vezanih za ove izbore, taj se podatak sasvim uklapa u sve te pokazatelje. Znači,, trend je cijelo vrijeme bio da je Grabar-Kitarović  gubila potporu, da je Milanović malo po malo zadobivao sve veću potpur, da je u prvom krugu prevladao.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.