"Plenković i Milanović mogli bi biti kao ovnovi na brvnu"

Vijesti 07. sij 202010:02 > 11:26
N1

Mirko Galić, bivši veleposlanik i novinar, gostovao je u Novom danu i komentirao pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, kao i najavu premijera Andreja Plenkovića da ih očekuje tvrda kohabitacija.

Komentirajući stanje u HDZ-u nakon izbora, Galić je rekao da je teško reći kako će se stvari rasplitati, ali da je sasvim sigurno počeo zaplet.

VEZANE VIJESTI

 “Već u izbornoj noći vidjelo se da postoje ambicije koje su legitimne. Zaboravlja se jedna stvar, a to je da Hrvati glasaju opozicijski, jer ne žele sva jaja staviti u istu košaru. Ako je Vlada jedne političke boje, oni žele predsjednika koji je druge političke boje i to je nešto što postoji od 2000. godine. Drugo je da je HDZ istjeran iz gradova, a budućnost nijedne stranke ne može se zasnivati na selu. To je glavni signal koji treba analizirati, kao i činjenicu da je došlo do jasne suprotnosti između sela i grada u političkom smislu. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati”, rekao je Galić.

“Što se tiče izbora, redoslijed je zadan. Andrej Plenković mora prvo konsolidirati ili stabilizirati stranku da bi išao na parlamentarne izbore. Ako se stranka ne konsolidira izlazak na parlamentarne izbore bio opasniji nego da se ne konsolidira”, rekao je Galić.

Kad je riječ o kohabitaciji predsjednika i premijera, Galić je rekao da ju je Milanović najavio na kurtoazan i obećavajući način. “Rekao je da neće štetiti niti otežavati položaj Vlade. Sam je bio na čelu Vlade i vidio je koliko predsjednik može naštetiti, a ne može pomoći”, rekao je Galić, dodavši da je vanjska politika, obrana i nacionalna sigurnost prostor na kojemu bi se eventualno mogli sukobiti Milanović i Plenković.

“Oni bi mogli biti kao ovnovi na brvnu, gdje nijedan ne želi popustiti pa bi oba mogli padati u vodu”, rekao je Galić.

Upitan treba li se Milanović na početku mandata baviti pitanjima preseljenja i vraćanja Titove biste na Pantovčak, Galić je rekao da su to zamke koje na početku čekaju novoga predsjednika. “On je dovoljno iskusan da zna da ne treba upadati u njih. Rekao je da će ujedinjavati naciju, s Titom je ne može ujediniti. Tito nije samo antifašist, on je bio šef države koja je godinama nakon rata provodila teror. Tita treba ostaviti postrani, jer se njime neće ujediniti nacija”, rekao je Galić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.