SDP mijenja dogovor i HSS-u umjesto šest nude tri mandata

Vijesti 22. sij 202020:15 > 20:25
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL

Iako su Beljaku "pale dionice" nakon spornog tvita Bernardić i dalje želi s njim na parlamentarne izbore

Sramotnu izjavu da “Udba očito nije ubila dovoljno emigranata”, a zbog koje sada trpi i napade iz vlastitih redova, šef HSS-a Krešo Beljak na svom je Twitteru objavio, kako se čini, u vrlo nezgodno vrijeme.

VEZANA VIJEST

Naime, ovih dana, kako Večernji list doznaje od izvora iz vrha SDP-a, vode se pregovori oko “revizije” sporazuma koji je predsjednik SDP-a Davor Bernardić još sredinom 2017. godine potpisao s Krešom Beljakom o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.

Darežljiviji od Milanovića

Prema tom sporazumu, koji je imao ulogu spriječiti da HSS ode u krilo HDZ-a, SDP je Beljakovoj stranci davao čak 15 mjesta na zajedničkim listama, od čega se šest u isto toliko izbornih jedinica smatra ulaznicama za Sabor.

Što znači da je Bernardić bio još darežljiviji od bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji je Beljaku svojedobno za sudjelovanje u koaliciji Hrvatska raste dao pet saborskih mandata.

#related-news_0

Međutim, od 2017. do danas mnogo se toga promijenilo, a nove okolnosti, kažu na Iblerovu trgu, traže i novi sporazum. Pri tome sporni tvit koji je Beljaku donio i probleme u njegovoj vlastitoj stranci sigurno neće ići u prilog.

“A što da kažem. Ispričao se, moramo to nekako pokušati popeglati jer bi raskidanje strateškog partnerstva s HSS-om u ovom trenutku značilo da ćemo tu stranku opet vratiti u krilo HDZ-a. To tek nije pametno. Da, izjava mu je katastrofalna, da nanijela nam je svima štete, ali ne ostaje nam ništa drugo nego da je nekako pokušamo popeglati”, kaže jedan izvor iz vrha SDP-a.

I iako razgovori još uvijek traju, informacije kojima raspolaže Večernji list kažu kako će Beljaku biti ponuđen novi sporazum prema kojem će HSS za zajednički izlazak sa SDP-om moći računati na tri sigurna saborska mjesta, što je dvostruko manje od sporazuma iz 2017. godine.

Uz ta tri sigurna Beljaku bi se, kažu izvori, još eventualno moglo ponuditi i neko prvo neulazno mjesto s prošlih parlamentarnih izbora, što bi mu povećalo šanse da na “mišiće” HSS dođe do još jednog mandata.

#related-news_0

Informacije iz SDP-a o “prepolovljenoj ponudi” u HSS-u jučer nisu željeli posebno komentirati.

Kratko su poručili da pregovori još traju i da nikakvog konačnog dogovora o reviziji sporazuma nema. A osim što su mu “pale dionice” u koalicijskim pregovorima Beljak muku muči i sa samim HSS-ovcima.

Broj onih koji traže njegov odlazak s čelnog mjesta u stranci nije zanemariv, a koliko “gori”, dokaz je prijeteći dopis vodstva HSS-a šefovima županijskih u kojem ih se traži da od svojih članove zatraže uklanjanje kritika na račun Beljaka s društvenih mreža.

I dok Beljaka neki napadaju, stigla mu je i jedna potpora, i to od Organizacije mladih HSS-a.

“Slažemo se da tvit predsjednika Kreše Beljaka nije bilo najspretniji i toga je sam svjestan jer se ispričao javnosti te mislimo da je dosta polemike i daljnje rasprave na tu temu. Dajemo potpunu podršku predsjedniku u daljnjem radu, a onima koji su se požurili i potrudili putem medija tražiti njegovu ostavku poručujemo da se tako potrude istupati i na pozitivne teme, kojih u HSS-u itekako ima!”, objavili su jučer mladi HSS-ovci na svom Facebook profilu.

Žele i umirovljenike

Paralelno s HSS-om traju, doznaje navedeni list, i razgovori vodstva SDP-a s HSU-om, još jednom strankom koju SDP vidi kao svog strateškog partnera i s kojom sasvim sigurno planira izići zajedno na parlamentarne izbore, kao što je bio slučaj i na zadnjim izborima.

A izvori s Iblerova trga kažu kako se šefu HSS-a Silvanu Hrelji nude dva saborska mandata, i to jedan siguran, a jedan izgledan, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.