Galić: "Oko Kujundžića su same ruske babuške, jedna afera izlazi iz druge"

Vijesti 25. sij 202018:55 > 19:09
N1

Komentator Večernjeg lista i bivši diplomat Mirko Galić bio je gost Dnevnika. Osvrnuo se na današnje isticanje kandidature Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penava, kao i na afere ministra zdravstva Milana Kujundžića koje ovih dana preplavljuju medije.

Upitan je li ga iznenadilo isticanje kandidature takozvanog “Trojnog pakta” odnosno Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, Galić je kazao: “Ne čudi jer su oni svoje ambicije najavili. Čudi što su se pojavili na istom tiketu. Pripremljena je koncepcija ili platforma kojoj je zajedničko dvije stvari: prva je da je sadašnji HDZ s Plenkovićem otišao suviše ulijevo, druga da treba promijeniti matricu ili politiku HDZ-a i treće da se oni mogu ujediniti oko buduće vlasti u HDZ-u. Oni predstavljaju tri senzibiliteta koja postoje u HDZ-u: Stier je demokršćanin koji bi vratio demokršćanstvo u politiku u Hrvatskoj, iako je ono u Europi, osim u Njemačkoj praktički pri kraju. Miro Kovač je narodnjak i njegova politička linija danas u Europi dominira, Penava je komibinacija jednog naglašenog domoljublja i nacionalizma. I dok se ta tri senzibiliteta mogu uklopiti u jednu ambiciju, to će ići”. 

Galić misli kako Stierova kandidatura za drugu poziciju u stranci ne iznenađuje. 

“Zato što je on u svim ranijim kombinacijama bio ili savjetnik ili čovjek koji je iz sjene upravljao karijerama ili Karamarka ili Plenković. Kovač pokazuje veliku ambiciju i treba vidjeti koliko će njegovo daljnje djelovanje biti na razini ambicija koje ima”, rekao je Galić. 

Smatra kako je moguće da će taj trojac biti previše nekima u HDZ-u. “Ako hoće tražiti identitet koji je Tuđman postavio bilo je mjesta i za hrvatsku ljevicu. Ima puno partija i država u Europi koje su u desnici, a ratificirale su Istanbulsku konvenciju, tako da to nije znak da je HDZ skrenuo ulijevo. Mislim da su te optužbe o skretanje ulijevo morati jače argumentirati nego što je to dosad”, ističe Galić. 

O tome tko bi još mogao biti kandidat za čelnu poziciju u stranci, Gačić ističe Karamarka. “On se spominje kao jedan od kandidata, što je moguće. Što se pak tiče ličnosti koje se ne kandidiraju za prve violine, zasad je tu Brkić koji to čini vrlo diskretno. I neće biti nevažno ako se odlučiti u izbor kandidata, a to bi mogla biti dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović”, kazao je Galić. 

“Premijer više nema vremena da brani svoje ministre”

“Mora prepustiti njima da se brane, ali ne više s pozicije članova Vlade nego u novoj poziciji bivših članova Vlade. Oko Kujundžića se stvorila toliko negativna energija. Oko njega su same ruske babuške – jedna afera izlazi iz druge, on sam naliči na kockara koji ne gubi toliko dok je gubio nego se više gubi vadeći se od tih gubitaka. Tako da njegova pozicija u Vladi u bilo kojoj normalnoj situaciji morala bi biti završena”, mišljenja je Galić. 

No, Galić ističe kako on ne kaže da je Kujundžić kriv. 

“On mora dokazivati svoju nevinost i oni koji ga optužuju moraju dokazivati njegovu krivnju, ali njegov utjecaj je ovoga časa na poziciju Vlade koja ga je dva puta branila u Saboru, na poziciju političke većine koja ga je dva puta obranila u Saboru i na poziciju samog premijera koji se zauzimao za njega dok ga je opozicija pokušavala srušiti – sada je sa svakim danom sve teža. Zato više nema vremena ni za Kujundžića da se brani na ovaj način, neuvjerljiv po svemu sudeći niti za premijera koji ulazi u kampanju za ostanak na čelu HDZ-a i koji će za nekoliko mjeseci ući u kampanju za novu vlast u Hrvatskoj”, kazao je Galić. 

“Dakle, ministar Kujundžić je sam sebe, po mom mišljenju, osudio. Ja ne kažem da je on kriv, to će drugi reći da se ne može iz Vlade se braniti jer se brani dosta neuvjerljivo, a dokazi koji dolazi samo još više otežavaju poziciju i njemu i Vladi i premijeru”, dodaje. 

O ponašanju premijera ističe kako je “teško priznati da niste u pravu kad branite čovjeka koji je možda u krivu.

“Nastupaju sasvim nove okolnosti u kojima je i ova stranačka HDZ-ovska, nazovimo je uvjetno opozicija, svoju buduću opciju gradi na kritici klijentelizma i korupcije. I bude li Andrej Plenković u javnosti se pojavio kao zaštitnik tih loših pojava na koje je koncentrirana cijela kampanja ovog trojica koji vodi cijelu kampanju protiv njega, onda će se računi ispostaviti ne više Kujundžiću, ni Kuščeviću ni ekipi bivših ministara nego će se ispotavljati Andreju Plenkoviću. Zato ja kažem da on više nema pravo na bilo kakvu popustljivost i da nema više vremena braniti svoje ministre. Nitko nije suđen zato što postoje sumnje, ali previše sumnji stvara dojam o krivici ne samo ministra nego i ambijenta u kojem ministar može djelovati”, rekao je Galić. 

Galić smatra kako će opozicija sasvim sigurno “iskoristiti ovaj poklon koji joj dolazi”.

“Kujundžić dakle iz svega ovoga što izlazi u javnost, ne opravdava povjerenje i solidarnost koju je uživao. Mediji počinju počinju na sebe preuzimati funkciju četvrte sile”, kazao je zaključno Galić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.