Ravnatelj Imunološkog zavoda: Proizvodnja bi mogla krenuti za dvije godine

Vijesti 27. sij 202012:07 > 12:30
N1

Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda, bio je gost današnjeg N1 Studija uživo gdje je govorio o stanju u Imunološkom zavodu koji je firma od nacionalnog interesta za Hrvatsku.

Krajem prošle godine ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako je Vlada Imunološkom zavodu osigurala 30 milijuna kuna i da se za budućnost te tvrtke više ne smije gubiti vrijeme. 

Danas smo u N1 Studiju uživo razgovarali s Vedranom Čardžićem, ravnateljem Imunološkog zavoda o stanju u toj tvrtki koja je i od nacionalnog interesa. Čardžić je rekao kako je sretan što može sa sigurnošću reći kako se stvari kreću kada govorimo o revitalizaciji Imunološkog zavoda.

VEZANE VIJESTI

“Ja sam sretan da mogu sa sigurnošću reći da smo najteže stvari napravili, da smo najvažnije stvari koje se tiču revitalizacije Imunološkog zavoda napravili.”

“Ne u onom opsegu kao što je radio u zlatnim danima, ali kao što nije posao niti propao u jednom trenutku, tako se ne može ni obnoviti u jednom trenutku. Međutim, radimo, idemo korak po korak”, istaknuo je ravnatelj Imunološkog zavoda.

“Postoji nekih 17 točaka koje se moraju napraviti kako bi došlo do revitalizacije Imunološkog zavoda. Sad sam zeleno označio petu točku, tako da je to mukotrpan posao. Mi moramo pripremiti cijelo poslovanje, to je proizvodnja koja je striktno regulirana u cijelom svijetu. Ali radimo i moram reći da smo najteži dio prošli, onu točku s koje više nema povratka”, kazao je i dodao:

“Mislim da ovog trenutka imamo dobru osnovu da krenemo dalje.”

Imunološki zavod je od nacionalnog interesa

Istaknuo je i kako je Imunološki zavod odista firma od nacionalnog interesa.

“Apsolutno možemo reći da se radi o firmi od nacionalnog interesa. Plazma, virusna cijepiva, sve su to stvari od nacionalnog interesa. Na kraju krajeva i ta samodostatnost je od nacionalnog interesa”, kazao je te objasnio kako je proizvodnja cjepiva visokozahtjevna te kako je ona danas na neki način i neophodna.

“Ovog trena je najvažnije da krećemo s revitalizacijom proizvodnje virusnog cjepiva. Matične sojeve virusa imamo, to je u državnom interesu. To je neophodno, a osim toga treba znati da je naš soj koji imamo za cjepivo protiv ospica jedan od najboljih sojeva na svijetu. To nije ni čudno da je predmet interesa mnogih.”

#related-news_0

Prokomentirao je i koronavirus koji je krenuo iz Kine te koji se vrlo brzo širi, unatoč činjenici kako je kineska vlada poduzela nevjerojatne mjere kako bi zadržala virus unutar granica Kine. Istaknuo je kako je svijet globalno sijelo te kako će se vrlo brzo opet pojaviti neki novi soj virusa. Mjesta za paniku, međutim, nema.

“Virus mutira, pa samim time i ako se on promijeni, u većini slučajeva staro cjepivo više ne vrijedi. Ali i svijet je globalno sijelo te moramo biti svjesni i da će se vrlo brzo opet nešto negdje pojaviti. “

“Jedan od poznatijih svjetskih epidemiologa je rekao kako “nemojte paničariti, osim ako niste plaćeni da paničarite”. Hoću reći, vrlo bro su Kinezi genom izolirali i to su preduvjeti za stvaranje cjepiva, ali i za stvaranje dijagnostike kojojm možete prepostaviti da je određei viruz uzrok. Tako se danas vrlo brzo može to potvrditi. Pitanje je koliko je slučajeva bilo prije.”

Zaključno je kazao kako će Imunološki zavod za otprilike dvije godine doći u fazu da će moći pokrenuti proizvodnju.

“Da Imunološki dođe u fazu proizvodnje bit će potrebne dvije godine. Idemo korak po korak, sada radimo neke predradnje usklađivanja proizvodnje s HAMED-om”, kazao je Čardžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.