Dr. Saša Srića: "Zdravstvo je opustošeno. Ministar je već trebao biti smijenjen"

Vijesti 28. sij 202010:28 > 10:36
N1 Hrvatska

Dr. Saša Srića, pulmolog Klinike za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu i nacionalni koordinator za zdravstvene politike SDP-a, gostovao je uživo u studiju Novog dana gdje je prokomentirao konferenciju za medije Milana Kujundžića te općenito situaciju u zdravstvu.

Premijer Andrej Plenković razriješio je ministra zdravstva Milana Kujundžića dužnosti nakon što je na presici u ponedjeljak sad već bivši ministar između ostalog na premijera prebacio lopticu i odluku o njegovoj smjeni, nazvavši afere “orkestriranim napadom interesnih skupina”. No dr. Saša Srića tvrdi da su izjave Milana Kujndžića bile pune nelogičnosti.

“Teško je reći podmeće li netko, ali radi se o ozbiljnim optužbama i bit će još riječi o tome. Tko stoji iza toga, ne može se reći, ali zdravstvo je ogoljeno i opustošeno. Ministar je trebao biti smijenjen zbog drugih stvari, zbog nečinjenja u zdravstvenom sustavu, a ne zbog sumnje o imovinskoj kartici”, rekao je.

Srića je dodao da je iz razgovora s kolegama, ali i s ostalima zaposlenima u zdravstvu, zaključio da Kujundžić nema podršku struke pojašnjavajući o kakvim se iznesenim nelogičnostima radilo.

“Primjerice, rekao je da je došlo do drastičnog smanjena lista čekanja, što nije istina. Liste su sve duže. U 12. mjesecu trebao je početi tzv. proces Semafora, lista prioriteta prema kojoj bi se hitniji pacijenti odmah upućivali na preglede, a liječnici su trebali dobiti upute o tome, ali iz HZZO-a ništa nije stiglo”, objasnio je Srića.

Govoreći o nacionalnim programima borbe protiv raznih oblika karcinoma, koji se smatraju kvalitetnima i koji su služe kao predložak drugim zemljama, dr. Srića kaže da si Kujundžić nije smio pripisati sve zasluge jer se na “većem dijelu tih programa već dugi niz godina radi”. S druge strane, palijativnu skrb u Hrvatskoj smatra potpuno neadekvatnom.

“U Hrvatskoj dnevno 64 ljud oboli od karcinoma. Nije zaživjela palijativna skrb, to je veliki problem. Hospicij u Hrvatskoj de facto ne postoji, osim u par bolnica par kreveta”, rekao je dodajući da bi ministar trebao biti upoznat i sa stanjem u zdravstvu, i s procesom nabave opreme.

“Naravno da bi ministar s tim trebao biti upoznat, vidjet ćemo što će reći insitucije. Afere očito postoje, ali nećemo ništa prejudicirati dok se o tome ne oglasi Povjerenstvo za sukob interesa. Ovo nije problem samo Kujundžića, nego i premijera. Korupcija krasi vladu, počevši od Dalić, preko Žalac, Tolušića, Marića, Kuščevića, sad se spominje i Kujundžić… Možemo se pitati samo tko je sljedeći na redu”, rekao je.

Za slučaju Srebrnjak Srića kaže da kao i ostali stručnjaci punu podršku pruža smijenjenom ravnatelju Bori Nogalu:

“Nažalost, to je jedna otužna priča. Sa stručnog aspekta mogu samo dati podršku kolegi Nogalu koji je 23 godine uspješno vodio ustanovu i odjednom postao nepoćudan. Razlog je očito financijske prirode. Nogalo je smijenjen samo s pet članova vijeća umjesto sedam, i to uz nejasne razloge. Nadriliječništvo ne stoji, i to je ozbiljna optužba. Podrška liječničke struke ide prema kolegi Nogalu, donio je hvale vrijedan translacijski program, ali očito je poruka svim ostalim ravntaeljima da stanu s projektima…”

Dr. Srića je za kraj rekao da ne zna koliko će novi čovjek na čelu Ministarstva zdravstva promijeniti situaciju budući da treba mijenjati sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.