Porezna u tri godine samo 110 puta provjeravala nesrazmjer imovine

Vijesti 02. velj 202014:01 > 14:04
Ilustracija

Nakon čitave bujice nekretninskih afera državnih dužnosnika na svim razinama, koja nas je zapljusnula ovoga tjedna, mnogi se s pravom pitaju što radi Porezna uprava u razotkrivanju nezakonitog bogaćenja.

Prema Zakonu o Poreznoj upravi poslovi Porezne uprave, između ostalih, obuhvaćaju i utvrđivanje nesrazmjera između ostvarenog dohotka i imovine. Stoga smo na tu temu, u ovoj poplavi očitih nesrazmjera imovine I prihoda kod dužnosnika, željeli s ravnateljom porezne uprrave ili njegovom zamjenicom za nadzor – razgovarati na tu temu.

Što i kako radi porezna uprava kad je riječ o utvrđivanju nesrazmjera imovine I prihoda. Ni jedno ni drugo nisu bili dostupni za razgovor, ali smo podatke dobili evo što kažu.

Provođenje postupka nadzora po člancima 88. i 89. Zakona o porezu na dohodak je, kažu u poreznoj upravi, zahtjevan i složen postupak koji ide u pet koraka:

1. Prikupljanje podataka o rizičnim poreznim obveznicima
2. Utvrđivanje prioriteta od strane Područnog ureda
3. Analiza podataka bitnih za oporezivanje, uključujući i promet bankovnih računa
4. Donošenje „zaključka“ ima ili nema osnove za nadzor
5. Uručenje Obavijesti o poreznom nadzoru i obrazaca o izvorima stjecanja imovine

N1

Ako Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka utvrdi da fizička osoba raspolaže imovinom ili sredstvima za privatnu potrošnju koja višestruko premašuje primitke ostvarene tijekom godine, pozvat će tu osobu da dostavi dokaze o izvorima stjecanja imovine.

Ako se osoba ne odazove pozivu ili ne dostavi vjerodostojne dokaze o izvorima stjecanja imovine, Porezna uprava će vlastitom procjenom utvrditi osnovicu poreza na dohodak fizičke osobe. Zbog dugotrajnosti postupci najčešće ne završavaju u jednoj godini.

U posljednje tri godine od 2017. do 2019.godine, Porezna uprava pokrenula je svega 110 postupaka poreznog nadzora o nesrazmjeru imovine, dakle prosječno 36 ili 37 nadzora godišnje!

Uručili su 234 zapisnika, od kojih čak 198 s utvrđenim nepravilnostima. Doneseno je ukupno 170 rješenja, a broj rješenja koji je izvršan (dakle završen do kraja postupka) iznosi 106.

Koliko je poreza ovim putem utajeno? Porezna uprava tvrdi kako je provjerama došla do podatka o nesrazmjeru imovine I prihoda u iznosu od gotovo 265 milijuna kuna. Manjak uplaćenog poreza, koji je sad država razrezala onima uhvaćenim u provjeri: 110 milijuna kuna!

Veliki novci, a opet sitnica u odnosu na ono što bi se moglo utvrditi da je tih provjera i puno više od 36 godišnje. Jesu li među onima kod kojih je utvrđen nesrazmjer prijavljene imovine I poreza I ministri, saborski zastupnici ili drugi dužnosnici, porezna nije otkrila.

Kažu, Porezna surađuje i razmjenjuje podatke s drugim tijelima, i pruža stručnu pomoć i potporu tijelima kaznenog progona koja se bave ovim pitanjima radi oduzimanja nepripadno stečene imovinske koristi. No o tome Porezna uprava ne vodi posebne evidencije.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad|Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram.