"Mi ne možemo održavati zgradu Muzičke akademije, za to treba skrbiti Hrvatska"

Vijesti 04. velj 202012:39 > 12:54
N1

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras komentirao je danas odnos sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, dodjelu njegovog počasnog doktorata, ali i zgradu Muzičke akademije koja je u katastrofalnom stanju.

“Mi poštujemo gradonačelnika i imamo dobre osobne odnose”, rekao je Boras.

Što se Bandićevog počasnog doktorata tiče, Boras tu i dalje ne vidi problem.

“Čekamo da dobijemo izvještaj… ja sam rekao da ono što je napravio Sveučilištu treba cijeniti. Čuli ste gospodina Aziza efendiju Hasanovića: “Tko nije zahvalan, ne voli sebe ni nikoga drugoga”…”

Dodao je i da ne zna kada će Senat o tome donijeti odluku, no odbacio je mogućnost da se na njih vrši pritisak zbog kojeg se odluka odgađa.

Stanje zgrade Muzičke akademije, koja prokišnjava, te s koje otpadaju dijelovi fasade, Boras komentira:

“Izvedba zgrade je jedno, a financiranje drugo. Ne možemo ju održavati, jer kada je izgrađena voljom Republike Hrvatske nju je onda potrebno održavati, a znate da za ovakvo novo zdanje, koje je veliki robot s puno tehnologije, grijanja i elektornike… za to treba skrbiti Republika Hrvatska. Po Ustavu nitko obrazovne ustanove ne može dovoditi u probleme. Sveučilištu nedostaje minimalno 100 milijuna kuna za održavanje, a nažalost nema tog novca”.

Boras tvrdi da novac na izgradnju Muzičke akademije nije bačen u vjetar:

“Kada investitoru dam novac, jesam li ja odgovoran ili investitor? Novac nije bačen u vjetar, to su minimalni tehnički kvarovi… Mi smo pomogli da se to izgradi na temelju volje države… Gospođa Divjak tvrdi da za to nema novaca, što nije točno. Oni moraju postaviti prioritete, to moram otvoreno reći. Mi smo kao Sveučilište Muzičkoj akademiji pomogli s dva milijuna kuna, no nije Sveučilište ono koje to od svojih prihoda mora financirati, država je dužna nadoknaditi stvarne troškove”, kaže Boras i kratko komentirao slučaj Hrvatskih studija.

VEZANE VIJESTI

“Hrvatski studiji su zakonito uspostavljeni, postoji Zakon o znanstvenoj djelatnost. Sveučilišta osnivaju fakultete i imaju pravo odlučivati o vlastitoj strukturi, čak i da se primjenjuje Zakon o radu, ne moramo unaprijed tražiti dozvolu, no ako smo se obratili sudu koji je druga instanca, kako može Ministarvo davati suglasnost da je nešto zakonito? Vidjet će se na sudu, Sveučilišta su autonomna, ona osnivaju fakultete i po sadašnjem zakonu imaju pravo osnivati odjele, centre i fakultete”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.