Mažar o povlaštenim kreditima: "Kad utvrdimo malverzacije, prijeti nam se smrću"

Vijesti 11. velj 202012:52 > 15:45
N1 Hrvatska

Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, gostovao je u N1 Studij uživo gdje je pojasnio kako funkcionira zbrinjavanje raznih skupina građana po povlaštenim uvjetima te mehanizme kažnjavanja kad su u pitanju malverzacije.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje između ostalog pomaže zbrinjavanju građana na potpomognutim područjima, žrtvama obiteljskog nasilja, građanima teškog socijalnog stanja, migrantima itd. Državni tajnik Nikola Mažar objašnjava da je prošle godine donesen novi zakon koji jasno određuje tko ima pravo na povlašteno stambeno zbrinjavanje:

VEZANE VIJESTI

“Većina toga je u našoj nadležnosti od prošle godine kad je došao novi zakon koji je omogućio zbrinjavanje po povlaštenim uvjetima na širem području. Pokrivamo dvije trećine Republike Hrvatske, a pokrivamo korisnike koji iz raznih razloga trebaju pomoć države, od teškog socijalnog stanja, puno djece, žrtve nasilja… Dali smo poticaj demografskoj obnovi kroz povlaštene uvjete stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Taj zakon je prilikom izglasavanja dobio dvotrećinsku potporu, dakle i potporu oporbe.”

Dotaknuvši se teme afera Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te malverzacija sa subvencioniranim kreditima, Mažar objašnjava da kontrolu nad takvim slučajevima ima više institucija.

“Sam zakon je napravljen tako da je eksplicitno navedeno razdvajanje dužnosti, a to znači da moramo napravili decentralizaciju ovlasti”, rekao je i dodao da je nemoguće biti bez iznimaka koje će taj sustav iskoristiti.

#related-news_0

“Ne postoji sustav koji je siguran sto posto. U ljudskoj prirodi postoji pokušaj zloupotrebe i pronalaženje rupa u zakonu. Zato kao drugostupanjsko tijelo provodimo upravne nadzore po dojavama građana i našim saznanjima u kojima utvrđujemo zakonitost stambenog zbrinjavanja”, kazao je i otkrio da su prošle godine imali više od 7.000 terenskih očevida.

Kaže da usavršuju sustav, a konačna želja im je stvoriti registar državnih nekretnina.

Kad se otkrije slučaj iskorištavanja povlaštenih kredita, Mažar kaže da im korisnici na razne načine tada prijete.

“Bilo je problema od prijetnji djelatnicima nakon što smo utvrdili nezakonitosti, prijetnje smrću, svega je bilo. Kad se djelatnicima dogodi prijetnja smrću, to prijavimo, naravno. Slično se događalo ako bi ljudi dobili stan pa ga daju u podnajam.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.