15 minuta nakon pada GUP-a došlo do promjene dnevnog reda u Saboru

Vijesti 11. velj 202014:08 > 14:10
Sanjin Strukic/PIXSELL

U roku od 15 minuta kako je u Skupštini grada Zagreba pao Generalni urbanistički plan došlo je do promjene dnevnog reda u Saboru. Glasanje koje je, kao što je to uobičajeno, bilo na dnevnom redu u petak iznenada je skinuto i odgođeno.

Informaciju o odgodi glasanja zakazanog za petak potvrdili su Jutarnjem listu u Tajništvu Sabora, no bez informacije o razlozima.

Glasnogovrnica Sabora odgovorila nam je kako dnevni red nije promijenjen, nego je tek objavljen. Kaže da je uvidom u putne naloge ustanovljeno kako će značajan broj zastupnika biti službeno odsutan tako da ni ovaj petak neće biti glasanja.

Neslužbene informacije govore o tome da se HDZ pribojava da će, nakon što njihovi zastupnici u Gradskoj skupštini nisu podržali GUP koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, puknuti njihova koalicija na nacionalnoj razini što HDZ dovodi u opasnost da neće imati dovoljno ruku za izglasavanje svojih prijedloga.

VEZANE VIJESTI

 Moguće je da koalicija HDZ-a i Bandića preživi, no u HDZ-u nisu željeli riskirati i testirati koaliciju već u petak prilikom glasanja. Na dnevnom redu bilo je više izvješća o kojima se raspravljalo prošloga tjedna, od HNB-a, Službe za probaciju, Državnog odvjentištva te nekoliko zakona.

Podsjetimo, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova odbacili gradonačelnikov prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument.

Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.