Ressler: SDP-ovi europarlamentarci nisu reagirali na blaćenje Hrvatske

Vijesti 13. velj 202012:24 > 12:33
Karlo Ressler

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu oštro se raspravljalo o humanitarnoj situaciji izbjeglica na vanjskim granicama Europske unije, a dobar dio rasprave odnosio se na situaciju na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U raspravi je sudjelovalo i četvero zastupnika HDZ-a, ali nažalost niti jedan drugi hrvatski zastupnik, navode iz Kluba zastupnika EPP-a.

“Hrvatska se uz Grčku danas suočava s najvećim nezakonitim migracijskim pritiskom na svojim granicama. To nije pitanje jedne političke stranke nego je to pitanje od nacionalne važnosti koje ima učinak i na sigurnost hrvatskih građana i naš ulazak u Schengen.

VEZANE VIJESTI

Zato je pogotovo nejasno i potpuno neprihvatljivo da eurozastupnici SDP-a nisu željeli izreći svoje mišljenje dok su članovi njihovog Kluba neutemeljeno blatili Hrvatsku i nastojali narušiti hrvatski imidž pred europskom javnošću”, navodi se u izjavi Karla Resslera.

“Često se poziva na suradnju hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na pitanjima od nacionalnog značaja. Sigurnost hrvatskih građana i jučerašnja rasprava je sigurno jedno od takvih pitanja tako da su naši hrvatski kolege morali sudjelovati.

Očekujem da se ubuduće uključe u rasprave i unutar svojih Klubova i na sjednicama te da se suprotstave pokušajima političkih pritisaka koji nastoje promijeniti politiku učinkovite zaštite hrvatske i europske granice od nezakonitih prelazaka”, tvrdi Ressler.

Zeleni: “Bili smo šokirani”

Podsjećamo kako je u srijedu navečer u Europskom parlamentu održana rasprava o humanitarnoj situaciji na vanjskim granicama EU-a. Tada su zastupnici uglavnom zelenih i lijevih grupacija oštro prozvali Hrvatsku za nehumano postupanje prema migrantima na granici s BiH.

Tako je Tineke Strik u ime grupacije Zelenih ustvrdila da se na granicama često ne poštuju pravila EU-a te da je to “prema svjedočanstvima, posebno činjenica na hrvatskoj granici”. “Prošli tjedan bili smo šokirani kada su svi akteri potvrdili to nasilno odvraćanje, što hrvatska vlada odbija priznati”, rekla je Strik koja je bila u izaslanstvu Zelenih koje je prošlog tjedna bilo u Hrvatskoj i BiH.

Strik je pozvala Europsku komisiju da provede istragu tih navoda.

“Komisija nas je informirala da su u Hrvatskoj financirali mehanizam nadzora te da se situacija poboljšala ali smo mi vidjelii da se taj novac ne koristi za nadzor postupanja već za kontrole na granicama. Zbog toga si postavljamo pitanje istražuje li uopće Komisija ove izjave o odvraćanju i nepoštivanje ljudskih prava na vanjskim granicama”, rekla je Strik u raspravi u Strasbourgu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.