Zakošek: "Slučaj Lozančić pokazuje da Hrvatska nije u potpunosti pravna država"

Vijesti 14. velj 202016:50 > 17:07
N1

Gost Newsrooma bio je profesor s Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek. Komentirao je ponovno "otvaranje slučaja Lozančić" i unutarstranačke izbore u HDZ-u

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić od Državnog odvjetništva RH dobio je odgovor kako nema osnovane sumnje vezano za optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović protiv bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića.

Premijer Andrej Plenković mu je pak poručio da mu je bolje da pita tko je napravio svastiku na stadionu Hajduka.

VEZANE VIJESTI

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek kaže kako nisu pojašnjene optužbe na račun Dragana Lozančića i zato je Zoran Milanović uspješno poentirao kada je podsjetio na taj slučaj u predsjedničkoj kampanji i čini mu se da bi mogao oživjeti savjetničku ulogu Dragana Lozančića.

Zakošek smatra kako bi jedna mogućnost mogla biti da Sabor razjasni sve okolnosti ovog slučaja na Odboru za nacionalnu sigurnost ili kroz istražni odbor. Dodaje da mediji svako malo iskopaju neke informacije pa bi se moglo dogoditi da se prisili aktere događaja da se izjasne.

“Slučaj gospodina Lozančićaa pokazuje da Hrvatska nije u potpunosti pravna država, on nije smijenjen u skladu sa zakonom i jedini način je da se sada razjasne te optužbe. Ove nerazjašnjene okolnosti njegove smjene nešto su što se u političkim borbama uvijek može apostrofirati”, smatra Zakošek.

#related-news_0

Govoreći o unutarstranačkim izborima u HDZ-u Zakošek kaže da je ovo prvi put da se u HDZ-u predsjednik bira između više kandidata.

“Situacija je ovo koja svjedoči demokratskom natjecanju u HDZ-u i sigurno destabilizira stranku posebno u svjetlu činjenice da su najesen izbori. Vidjet ćemo koliko će biti pukotina u stranačkom tkivu koje će morati prevladati. Rekao bih da su se demokratizirali mimo vlastite namjere kada su promijenili statut, prije njih je to napravio SDP i tako postavio standard ispod kojeg nije htio ići ni HDZ”, kaže Zakošek.

Smatra da će po završetku unutarstranačkih izbora tim u predsjedništvu HDZ-a biti miješan. Kada je riječ o parlamentarnim izborima smatra da i HDZ i SDP mogu očekivati maksimalno 30 posto glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.