"Kod ove inauguracije moglo bi se više govoriti o onima koji nisu bili pozvani"

Vijesti 18. velj 202010:53 > 10:59
N1

Profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Smiljana Leinert Novosel i komentator Večernjeg lista Mirko Galić u Studiju N1 komentirali su inauguraciju novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića.

“Bit će moderna, drugačija i ekskluzivna. Sadržavat će sve što inauguracija mora imati, dat će osobni pečat samog predsjednika. Mala količina nečega ukazuje na vrijednost, on je stavio naglasak na ljude koji su mu važni i koji moraju biti pristuni. Ne pati i ne želi podržavati model kakav smo do sada gledali, ja bih rekla da je to bila dosadašnja praksa koju su i prethodnici mogli mijenjati da su htjeli.

Ovo može biti signal novog početka, modernog, elegantnog i jednostavnog načina komunikacije s ljudima u kojoj se neće zaboraviti da je predsjednik na čeku svih građana i da neće prestati komunicirati s ljudima. Mnogi zaborave na taj element i to ljude najviše smeta.
Takav tip komunikacije, prema ljudima, za ljude, mogla bih savjetovati Milanoviću tijekom njegovog mandata”, rekla je profesorica Leinert Novosel.

N1

Mirko Galić ne smatra da je ovakav tip inauguracije znak svojevrsnog elitizma.

“Ovisit će o tome kako će se nastaviti odnositi prema građanima. Hrvatska se ovim formatom inauguracije vraća korijenima našeg Ustava, danas Hrvatska uvodi sistem koji Francuska ima, inauguracija je u zatvorenom prostoru, u predsjedničkoj palači, Milanović ovime šalje poruku da mu je važnije kako će raditi i djelovati nego da će koristiti efekte reflektora i slike koji mogu ostaviti nadu da će predsjednik biti predsjednik svih građana, a zapravo nije. Ovaj format ima rizik: koga je pozvao a koga nije. Ranije se više govorilo o onima koji su prisutni, kad Milanovićeve inauguracije moglo bi se više govoriti o onima koji nisu bili pozvani”.

Smiljana Leinert Novosel kaže da je ovu inauguraciju zanimljivo gledati u kontekstu prethodne.

“Komuniciranje Kolinde Grabar Kitarović bilo je u rubu estradizacije. Izbor i opredjeljenje za Zorana Milanovića znak je da su ljudi htjeli vidjeti drugačiji tip predsjednika”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.