"Milanović još danas treba prokomentirati priznanje Jelenića da je mason"

Vijesti 19. velj 202008:31 > 09:15
N1

O očekivanjima, prvim potezima, izboru Lozančića kao savjetnika, jučerašnjem govoru i porukama koje je Milanović odlučio poslati, u Novom danu govorila je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Jučerašnja inauguracija Zorana Milanovića bila je skomna, neuobičajena, a umjesto na Markovu trgu, održala se u Uredu predsjednika na Pantovčaku – je li to početak novog poglavlja u ulozi predsjednika – Kosor smatra da ćemo to tek vidjeti. Ne želi, kako kaže, ocijenjivati budućnost prema jučerašnjem danu.

VEZANA VIJEST

“Najvažniji je bio govor Milanovića. Možda malo neočekivano kratak. Kako ga ja razumjela, bio je razrada Ustava, govorio je o vrednotama hrvatskog Ustava. Republika Hrvatska je naziv ove zemlje i dobro je da on to ističe”, rekla je.

Smatra da bi prvi radni dan predsjednik trebao prokometirati priznanje glavnog državnog odvetnikaDražena Jelenića koji je priznao da je član masonske lože. “Od njega se očekuje da kaže svoje mišljenje, to nije prtljanje u rad institucija”, istaknula je Kosor. Osim toga, očekuje da će Milanović izreći svoje stajalište o tome da se mora donijeti novi Zakon o pobačaju, o izvješću pučke pravobraniteljice, kao i o izvješću o radu DORH-a za 2017. i 2018.

“Kad neka institucija podnosi izvješće, Sabor mora promptno to raspraviti. U Hrvatskoj je zamro taj potencijal da se jačaju državne institucije”, govori.

#related-news_0

“Nespojivo je biti glavni državni odvjetnik i član masonske lože”

Nespojivo je biti na čelu državne institucije, a ujedno i član tajne udruge kao što je masonska loža, objašnjava bivša premijerka. Ističe da glavni državni odvjetnik radi važan i delikatan posao te da ništa ne smije zatajiti.

“Ako je Jelenić ušao naknadno u to, pitanje je zašto to nije obznanio, a nije zato što to mora biti tajno. Čini mi se da glavno državni odvjetnik nije svjestan koliko je to delikatno i koliko će to dići političkih i drugih valova. Za Vladu je problematično i jer je Jelenić izabran u njihovom mandatu. Njegov posao je vođenje istraga koje moraju biti zaštićene od javnosti i tu se postavlja pitanje sukoba interesa”, prokometirala je.

Kaže da to nije nimalo jednostavna situacija za Vladu, a najvažnije je čuti stajalište Plenkovića. “O državnom odjetniku uvijek odlučuje vladajuća većina”, dodala je. Najlakše bi bilo, smatra, da Jelenić podnese ostavku. “Ali to mu ne pada na pamet er ne misli da je učinio išta protivno Ustavu i zakonu… Bilo kakvo tajenje otkriva bezboroj pitanja.”

Rehabilitacija Lozančića

Osvrnula se i na Milanovićev izbor savjetnika. Smatra da bi se bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića trebalo istražiti do kraja kako bi se otkrilo zašto je smijenjen.

#related-news_0

“Njegova ustavna obveza je jačati neovisnost sudstva, neovisnost pravosuđa… Lozančića dovodi za glavnog savjetnika, time ga potpuno rehabilitira. Čini se da je Milanović odustao od toga da se Lozančića istraži do kraja. Moramo znati ako postoji nešto što bi kompromitiralo bivšeg šefa tajnih službi. Nadam se da će to biti jedno od pitanja Milanoviću u prvom velikom intervjuu koji će dati”, ustvrdila je.

“Milanović vodi računa o rodnoj ravnopravnosti”

“Danas sam primijetila, kao i jučer, da vodi računa o ravnopravnosti, pozdravlja i žene i muškarce. To su važne poruke koje se onda nesvjesno usvajaju. I u govoru je imao balansiranu rodnu ravnopravnost”, istaknula je Jadranka Kosor.

Od Milanovića očekuje da u svom mandatu pokaže snagu i odlučnost. Kaže da je dugo u politici, ali ipak mu je sve ovo novo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.